Ukládání organického uhlíku při různém zpracování půdy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F19%3A00005785" target="_blank" >RIV/00027006:_____/19:00005785 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ukládání organického uhlíku při různém zpracování půdy
Popis výsledku v původním jazyce
Ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby, v.v.i. je již přes 20 let veden dlouhodobý polní pokus, kde jsou používány různé technologie zpracování půdy – orba (do 22 cm), minimalizace (zpracování půdy do 10 cm) a technologie bez zpracování půdy. Posklizňové zbytky jsou podle dané technologie buď zcela, nebo částečně zapraveny do půdy, případně jsou ponechávány na povrchu. Mělce zapravené posklizňové zbytky při minimálním zpracování a ponechané na povrchu u technologie bez zpracování vedly po cca 20 letech k nárůstu obsahu organického uhlíku a mikrobiálních aktivit v povrchové vrstvě půdy o 1 u minimálního zpracování a o 1/3 u půdy bez zpracování . Na rozdíl od orby nedochází u těchto technologií v hlubších vrstvách půdy k jejímu většímu prokysličení, což může vést ke ztrátám labilní části organické hmoty a ke snížení mikrobiálních aktivit. Důsledkem je výrazná stratifikace jak obsahu organického uhlíku, tak i mikrobiální biomasy v půdním profilu. Omezení zpracování půdy vede, zvláště ve svrchní vrstvě půdy k ukládání organického uhlíku do půdy a snižování emisí CO2. Je ale zřejmá stratifikace biologických, mikrobiálních i fyzikálních vlastností půdy, což je nutné vzít v úvahu při provádění polních prací. Letní orba významně zvyšuje emise CO2. Farmář, 25(9): 18-19.
Název v anglickém jazyce
Organic carbon sequestration under different soil tillage
Popis výsledku anglicky
A long-term field experiment has been conducted for over 20 years in the Crop Research Institute, v.v.i., where different tillage technologies are used - plowghing (up to 22 cm), minimization (chiselling up to 10 cm) and technology without tillage. Depending on the technology, the harvest residues are either fully or partially incorporated into the soil or left on the surface. Partially incorporated post-harvest residues in minimization tillage and left on the surface in no-tillage technology led to an increase in organic carbon content and microbial activity in the surface layer of soil by 1 for minimmitation treatment and about 1/3 for untreated soil after about 20 years. Unlike plowghing, these technologies do not undergo greater oxygenation in the deeper layers of the soil, which can lead to losses of the labile part of the organic matter and a reduction in microbial activity. The result is a significant stratification of both the organic carbon content and the microbial biomass in the soil profile. Reducing soil tillage leads, particularly in the upper soil layer, to the sequestration of organic carbon in the soil and to the reduction of CO2 emissions. However, stratification of the biological, microbial and physical properties of the soil is evident-This should be taken into account when carrying out field operations. Summer plowghing significantly increases CO2 emissions.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů