Kryokonzervace mikroorganismů uchovávaných v rámci NPGZM
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F19%3A00005827" target="_blank" >RIV/00027006:_____/19:00005827 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kryokonzervace mikroorganismů uchovávaných v rámci NPGZM
Popis výsledku v původním jazyce
Od roku 2017 se v rámci „Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů mikroorganismů a drobných živočichů hospodářského významu“ (NPGZM) provádí ve VÚRV, v.v.i. kryokonzervace (v kapalném dusíku) a lyofilizace kmenů virů, bakterií, hub, houbám podobných organismů a drobných živočichů pro potřeby sbírek účastnících se NPGZM. Všechny kryokonzervované organismy jsou uchovávány v Dewarových nádobách v kapalném dusíku. Houby, houbám podobné organismy a bakterie kultivovatelné v in vitro podmínkách se uchovávají formou zamražené kultury vyrostlé na perlitu s nejvhodnějším kultivačním mediem s přídavkem glycerolu. Vlastní zamrazování probíhá řízeně v programovatelném zamrazovači. Rzi, které se nedají kultivovat v in vitro podmínkách, se při zamrazování vkládají do kapalného dusíku přímo, aniž probíhá řízený proces postupného ochlazování. Stejně je to i s fytopatogenními viry. Ty se konzervují a uchovávají ve formě zhomogenizovaného rostlinného pletiva s daným virem nebo ve formě celého nehomogenizovaného kusu rostlinného orgánu s daným virem. In: Faltus, M., Bilavčík, A. & Zámečník, J. (eds.). Metodologie studia živých organismů při teplotách pod bodem mrazu a Metody termické analýzy. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha. p. 16.
Název v anglickém jazyce
Cryopreservation of microorganisms stored within NPGZM
Popis výsledku anglicky
Since 2017, the “National Program of Conservation and Utilization of Genetic Resources of Microorganisms and Small Animals of Economic Importance” (NPGZM) has been carried out in the RIFCH, v.v.i. cryopreservation (in liquid nitrogen) and lyophilization of strains of viruses, bacteria, fungi, fungi-like organisms and small animals for the needs of NPGZM collections. All cryopreserved organisms are stored in Dewar containers in liquid nitrogen. Fungi, fungal-like organisms and bacteria cultured under in vitro conditions are maintained in the form of a frozen perlite-grown culture with the most appropriate culture medium with the addition of glycerol. The actual freezing is controlled in a programmable freezer. Rusts, which cannot be cultivated in vitro, are placed in liquid nitrogen directly during freezing without a controlled gradual cooling process. The same applies to phytopathogenic viruses. These are preserved and maintained in the form of a homogenized plant tissue with a given virus or as a whole non-homogenized piece of plant organ with a given virus.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů