Metodika identifikace odrůd máků (Papaver somniferum L.) splňujících parametry cechovní normy Český modrý mák pomocí mikrosatelitních markerů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F20%3A10146729" target="_blank" >RIV/00027006:_____/20:10146729 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/20:81807
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodika identifikace odrůd máků (Papaver somniferum L.) splňujících parametry cechovní normy Český modrý mák pomocí mikrosatelitních markerů
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem metodiky je postup pro určení potravinářských odrůd máku setého pěstovaných v ČR pro trh podle parametrů české cechovní normy Český modrý mák. Metodika je založena na analýze délkového polymorfismu sady mikrosatelitů (SSR - Simple Sequence Repeats). Postup je využitelný zkušebními laboratořemi v praxi pro kontrolu pravosti odrůd. Rovněž je možné metodiku využít pro skríning komodit ve spotřební síti. Metodika umožňuje, pomocí navrženého postupu, odlišit potravinářské odrůdy máku setého od jiných genotypů a odrůd. Sada generuje DNA profily, které jsou typické pro jednotlivé odrůdy. Podstatou postupu je amplifikace úseků genomu obsahující dané mikrosatelitní lokusy při použití specifických, fluorescenčně značených primerů a následná analýza délky produktů PCR. Metodika nově přináší unikátní soubor diagnostických SSR markerů, postup hodnocení a interpretace výsledků.
Název v anglickém jazyce
Guideline for identification of poppy varieties (Papaver somniferum L.) meeting the parameters of the guild standard Czech blue poppy using microsatellite markers
Popis výsledku anglicky
The purpose of this methodology is the procedure for the determination of poppy food varieties cultivatedin the Czech Republic for the market according to the parameters of the Czech Guild Standard CzechBlue Poppy. The methodology is based on the analysis of microsatellites (SSR - Simple SequenceRepeats) length polymorphism. The procedure can be used by testing laboratories in practice to determine the authenticity of poppy varieties cultivated in the Czech Republic. The methodology is applicable for commodity screening on the market. The procedure allows using the proposed protocol to distinguish food varieties of poppy from other genotypes and varieties. The set of SSR markers generates unambiguous DNA profiles that are typical for each variety. The principle of the procedure is to amplify regions of the genome containing given microsatellite loci using specific, fluorescently labeled primers and subsequent analysis of the length of PCR products. The methodology newly introduces a unique set of diagnostic SSR markers, evaluation procedure and interpretation of results.
Klasifikace
Druh
N<sub>metS</sub> - Metodiky schválené orgánem státní správy
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1720263" target="_blank" >QK1720263: Diagnostické metody pro laboratorní kontrolu pravosti máku setého</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
ISBN 978-80-7427-318-6
Číslo předpisu
UKZUZ 017284/2020
Technické parametry
Osvědčení o uznání metodiky č.j. UKZUZ 017284/2020 vydal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský dne 28.1.2020. Smlouva o uplatnění metodiky č. 5/2019 byla uzavřena dne 7.11.2019 mezi Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 06 Praha 6, IČ: 00027006, DIČ: CZ00027006 (poskytovatel) a firmou PROGRAIN, Zia, s.r.o., Táborská 411/34, 140 00 Praha 4, IČ: 15271811, DIČ: CZ 15271811 zastoupenou RNDr. Janem Krausem (uživatel). Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Ing. Jiban Kumar, Ph.D., ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i.: Doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSc., tel.: 233022424, e-mail: ovesna@vurv.cz ISBN 978-80-7427-318-6
Ekonomické parametry
zvýšení bezpečnosti potravin, obrana proti celním únikům
Označení certifikačního orgánu
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů