Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Genetic features of Czech blue poppy (Papaver somniferum L.) revealed by DNA polymorphism

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F20%3A10149286" target="_blank" >RIV/00027006:_____/20:10149286 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/20:83746

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/23_2020-CJFS.pdf" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/23_2020-CJFS.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/23/2020-CJFS" target="_blank" >10.17221/23/2020-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Genetic features of Czech blue poppy (Papaver somniferum L.) revealed by DNA polymorphism

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Seeds of Czech poppies used for culinary purposes are frequently mixed with seeds of imported low-quality poppies with higher alkaloid content and poor taste properties. That not only decreases the quality of the product on the market, but it can also represent a potential health hazard for consumers. To prevent such adulteration, the method is needed that could clearly detect the presence of the low-quality poppies in the products on the market and which can also confirm the authenticity of the genetic material for growers. For that reason, length polymorphism of Simple Sequence Repeats was evaluated in the blue and non-blue poppy varieties of Czech and foreign origin. Used markers clearly distinguished &apos;Czech blue poppy&apos; cultivars from blue poppies of another origin as well as from poppies of non-blue seed colour. We conclude that used markers can be applied to a commodity verification on the market to detect/exclude the presence of other genotypes.

  • Název v anglickém jazyce

    Genetic features of Czech blue poppy (Papaver somniferum L.) revealed by DNA polymorphism

  • Popis výsledku anglicky

    Seeds of Czech poppies used for culinary purposes are frequently mixed with seeds of imported low-quality poppies with higher alkaloid content and poor taste properties. That not only decreases the quality of the product on the market, but it can also represent a potential health hazard for consumers. To prevent such adulteration, the method is needed that could clearly detect the presence of the low-quality poppies in the products on the market and which can also confirm the authenticity of the genetic material for growers. For that reason, length polymorphism of Simple Sequence Repeats was evaluated in the blue and non-blue poppy varieties of Czech and foreign origin. Used markers clearly distinguished &apos;Czech blue poppy&apos; cultivars from blue poppies of another origin as well as from poppies of non-blue seed colour. We conclude that used markers can be applied to a commodity verification on the market to detect/exclude the presence of other genotypes.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1720263" target="_blank" >QK1720263: Diagnostické metody pro laboratorní kontrolu pravosti máku setého</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    CZECH JOURNAL OF FOOD SCIENCES

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    38

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    198-202

  • Kód UT WoS článku

    000545323700010

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85094326921