Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Characterization of Oleaster-Leafed Pear (Pyrus elaeagrifolia Pall. subsp. elaeagrifolia) Fruits in Turkey

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10149593" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10149593 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2073-4395/11/3/430/pdf" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2073-4395/11/3/430/pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/agronomy11030430" target="_blank" >10.3390/agronomy11030430</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Characterization of Oleaster-Leafed Pear (Pyrus elaeagrifolia Pall. subsp. elaeagrifolia) Fruits in Turkey

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Oleaster-leafed pear (Pyrus elaeagrifolia Pall. subsp. elaeagrifolia) fruits are used for food and dietary supplements in Turkey, and seedlings are used as rootstock for pear cultivars. Information on the effect of genotypes on oleaster-leafed pear fruit characteristics is needed in order to optimize production of quality food and dietary supplements. The characteristics of oleaster-leafed pear fruits relative to genetic background were evaluated from 16 wild grown oleaster-leafed pear genotypes at eastern Turkey. Genotype influenced ripening dates, fruit weight, fruit length/width ratio, fruit pedicel length, fruit flesh texture, fruit firmness, the number of seeds per fruit, soluble solid content, titratable acidity, total phenolic content, total flavonoid content and antioxidant activity. Analysis of the data obtained from 16 oleaster-leafed pear genotypes demonstrated a highly significant influence of genotype on fruit characteristics. The genotypes G12, G13 and G9 had the highest fruit weight (19.22, 18.54 and 18.30 g) and G9 the highest total phenolic content (122 mg gallic acid equivalent/100 g fresh fruit). The genotypes G3, G5, G11 and G13 had the slightly sandy fruit flesh texture and those genotypes may be good selections for processing and producing health oleaster-leafed pear products.

  • Název v anglickém jazyce

    Characterization of Oleaster-Leafed Pear (Pyrus elaeagrifolia Pall. subsp. elaeagrifolia) Fruits in Turkey

  • Popis výsledku anglicky

    Oleaster-leafed pear (Pyrus elaeagrifolia Pall. subsp. elaeagrifolia) fruits are used for food and dietary supplements in Turkey, and seedlings are used as rootstock for pear cultivars. Information on the effect of genotypes on oleaster-leafed pear fruit characteristics is needed in order to optimize production of quality food and dietary supplements. The characteristics of oleaster-leafed pear fruits relative to genetic background were evaluated from 16 wild grown oleaster-leafed pear genotypes at eastern Turkey. Genotype influenced ripening dates, fruit weight, fruit length/width ratio, fruit pedicel length, fruit flesh texture, fruit firmness, the number of seeds per fruit, soluble solid content, titratable acidity, total phenolic content, total flavonoid content and antioxidant activity. Analysis of the data obtained from 16 oleaster-leafed pear genotypes demonstrated a highly significant influence of genotype on fruit characteristics. The genotypes G12, G13 and G9 had the highest fruit weight (19.22, 18.54 and 18.30 g) and G9 the highest total phenolic content (122 mg gallic acid equivalent/100 g fresh fruit). The genotypes G3, G5, G11 and G13 had the slightly sandy fruit flesh texture and those genotypes may be good selections for processing and producing health oleaster-leafed pear products.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Agronomy-Basel

  • ISSN

    2073-4395

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    11

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    430

  • Kód UT WoS článku

    000633170400001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85106721843