Pěstování pšenice ve směsných kulturách s leguminózami pro zvýšení kvality zrna
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10174405" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10174405 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pěstování pšenice ve směsných kulturách s leguminózami pro zvýšení kvality zrna
Popis výsledku v původním jazyce
V polním pokusu byly v konvenčním a ekologickém systému pěstovány směsi pšenice jarní, hrachu a bobu. Výnos hmoty i zrna pšenice byl v průměru nižší při ekologickém způsobu pěstování, kde byly navíc zjištěny vyšší podíly leguminóz v porovnání s konvenčním pěstováním. Pěstování pšenice ve směsi hrachu a bobu snižovaly v porovnání s pšenicí bez leguminóz výnos zrna pšenice zhruba o 0,7 - 0,8 t/ha. U pšenice a leguminóz pěstovaných samostatně v řádcích byl výnos zrna snížen až o 1,5-1,8 t/ha. Pro případné pěstování pšenice lze na základě dosavadních výsledků doporučit spíše pěstování pšenice ve směsi s leguminózou než v samostatných řádcích. I přes v průměru nižší dosažený výnos pšenice ve směsích, lze určit některé kombinace směsí pšenic, které výnos podstatně nesnížily. Obsah N-látek v sušině zrna dosahoval vysokých hodnot a pohyboval se mezi 12,65 % u konvenčního pěstování, podobně jako v ekologickém pokusu, kde byl obsah N-látek v sušině zrna v rozpětí od 10,87 % do 12,59 %. U variant vysetých způsobem row-by-row mírně vyššího obsahu N-látek a mokrého lepku v sušině zrna i vyšších hodnot Zelenyho testu. Z hodnocení vlivu směsného pěstování pšenice s leguminózami na jakost pšenice lze konstatovat, že efekt použitých druhů leguminóz na jakost pšenice byl nevýrazný. Pro potvrzení zjištěných trendů je nutné další testování pěstování pšenice ve směsných kulturách s leguminózami.
Název v anglickém jazyce
Wheat cultivation in mixed cultures with legumes for grain quality enhancement
Popis výsledku anglicky
In the field experiment, spring wheat was intercropped with peas and beans in a conventional and organic system. The yield of wheat biomass and grain was on average lower in the organic method of cultivation, where, in addition, higher proportions of legumes were found in comparison with conventional cultivation. Growing wheat with peas and beans reduced the wheat grain yield about 0.7 - 0.8 t/ha compared to wheat without legumes. In case of cultivation wheat and legumes separately in rows, the grain yield was reduced by up to 1.5-1.8 t/ha. For the possible cultivation of wheat, based on the results so far, it is possible to recommend the cultivation of wheat with legumes rather than in separate rows. Despite the lower average yield of wheat intercropped with legumes, it is possible to identify some combinations of wheat and legumes that did not significantly reduce the yield. The content of crude protein in the grain was high and ranged between 12.65% in conventional cultivation, similar to the ecological experiment, where the content of crude protein in the grain ranged from 10.87% to 12.59%. For variants sown in a row-by-row manner, a slightly higher content of crude protein and wet gluten in the grain as well as higher values of the Zelenyho test. From the evaluation of the influence of mixed cultivation of wheat with legumes on wheat quality, it can be stated that the effect of the used types of legumes on wheat quality was not significant. To confirm the identified trends, further testing of wheat cultivation in mixed cultures with legumes is necessary.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910046" target="_blank" >QK1910046: Pěstování pšenice seté ve směsné kultuře za účelem optimalizace výživného stavu půdy, ochrany proti erozi, stabilizace výnosu a kvality produkce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda = Pôda a úroda : Časopis pro rostlinnou výrobu
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
69
Číslo periodika v rámci svazku
12/2021
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
391-398
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—