Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pěstování pšenice ve směsných kulturách s leguminózami pro zvýšení kvality zrna

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10174405" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10174405 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Pěstování pšenice ve směsných kulturách s leguminózami pro zvýšení kvality zrna

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V polním pokusu byly v konvenčním a ekologickém systému pěstovány směsi pšenice jarní, hrachu a bobu. Výnos hmoty i zrna pšenice byl v průměru nižší při ekologickém způsobu pěstování, kde byly navíc zjištěny vyšší podíly leguminóz v porovnání s konvenčním pěstováním. Pěstování pšenice ve směsi hrachu a bobu snižovaly v porovnání s pšenicí bez leguminóz výnos zrna pšenice zhruba o 0,7 - 0,8 t/ha. U pšenice a leguminóz pěstovaných samostatně v řádcích byl výnos zrna snížen až o 1,5-1,8 t/ha. Pro případné pěstování pšenice lze na základě dosavadních výsledků doporučit spíše pěstování pšenice ve směsi s leguminózou než v samostatných řádcích. I přes v průměru nižší dosažený výnos pšenice ve směsích, lze určit některé kombinace směsí pšenic, které výnos podstatně nesnížily. Obsah N-látek v sušině zrna dosahoval vysokých hodnot a pohyboval se mezi 12,65 % u konvenčního pěstování, podobně jako v ekologickém pokusu, kde byl obsah N-látek v sušině zrna v rozpětí od 10,87 % do 12,59 %. U variant vysetých způsobem row-by-row mírně vyššího obsahu N-látek a mokrého lepku v sušině zrna i vyšších hodnot Zelenyho testu. Z hodnocení vlivu směsného pěstování pšenice s leguminózami na jakost pšenice lze konstatovat, že efekt použitých druhů leguminóz na jakost pšenice byl nevýrazný. Pro potvrzení zjištěných trendů je nutné další testování pěstování pšenice ve směsných kulturách s leguminózami.

  • Název v anglickém jazyce

    Wheat cultivation in mixed cultures with legumes for grain quality enhancement

  • Popis výsledku anglicky

    In the field experiment, spring wheat was intercropped with peas and beans in a conventional and organic system. The yield of wheat biomass and grain was on average lower in the organic method of cultivation, where, in addition, higher proportions of legumes were found in comparison with conventional cultivation. Growing wheat with peas and beans reduced the wheat grain yield about 0.7 - 0.8 t/ha compared to wheat without legumes. In case of cultivation wheat and legumes separately in rows, the grain yield was reduced by up to 1.5-1.8 t/ha. For the possible cultivation of wheat, based on the results so far, it is possible to recommend the cultivation of wheat with legumes rather than in separate rows. Despite the lower average yield of wheat intercropped with legumes, it is possible to identify some combinations of wheat and legumes that did not significantly reduce the yield. The content of crude protein in the grain was high and ranged between 12.65% in conventional cultivation, similar to the ecological experiment, where the content of crude protein in the grain ranged from 10.87% to 12.59%. For variants sown in a row-by-row manner, a slightly higher content of crude protein and wet gluten in the grain as well as higher values of the Zelenyho test. From the evaluation of the influence of mixed cultivation of wheat with legumes on wheat quality, it can be stated that the effect of the used types of legumes on wheat quality was not significant. To confirm the identified trends, further testing of wheat cultivation in mixed cultures with legumes is necessary.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910046" target="_blank" >QK1910046: Pěstování pšenice seté ve směsné kultuře za účelem optimalizace výživného stavu půdy, ochrany proti erozi, stabilizace výnosu a kvality produkce</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda = Pôda a úroda : Časopis pro rostlinnou výrobu

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    69

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12/2021

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    391-398

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus