Využití intercroppingu leguminóz a pšenice ke zvýšení výnosu a kvality zrna
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F22%3A92187" target="_blank" >RIV/60460709:41210/22:92187 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027006:_____/22:10175383
Výsledek na webu
<a href="https://cirkular.cz/troubsko/sbornik2022.pdf" target="_blank" >https://cirkular.cz/troubsko/sbornik2022.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití intercroppingu leguminóz a pšenice ke zvýšení výnosu a kvality zrna
Popis výsledku v původním jazyce
Hodnocen byl vliv souběžného pěstování ozimé pšenice s různými leguminózami - bobem, hrachem a jetelem nachovým na vybrané produkční a kvalitativní parametry pšenice. Ta pěstováním s leguminózami dosáhla vyššího výnosu zrna ve srovnání s čistě setou pšenicí. Kromě toho byl zaznamenán vliv způsobu vysetí pšenice a leguminóz na výnos zrna. V ekologickém režimu pěstování (zejména s hrachem a bobem) bylo dosaženo o 14 až 17 % vyššího výnosu zrna ve srovnání s čistě setou pšenicí. V konvenčním systému byly výnosy pšenice výrazně slabší a s některými leguminózami dokonce i opačné. Pokud jde o způsob setí, tak společné setí s leguminózami výnosy zrna u pšenice výrazně navyšovalo, než jejich pěstování v samostatných řádcích. Souběžné pěstování pšenice s leguminózami obvykle zajistilo vyšší obsah hrubých bílkovin v zrnu a vyšší hodnoty zelenyho testu.
Název v anglickém jazyce
Use of intercropping of legumes and wheat to increase grain yield and quality
Popis výsledku anglicky
The influence of the simultaneous cultivation of winter wheat with various legumes - beans, peas and purple clover - on selected production and quality parameters of wheat was evaluated. By growing it with legumes, it achieved a higher grain yield compared to purely sown wheat. In addition, the influence of wheat and leguminous sowing methods on grain yield was recorded. In the ecological mode of cultivation (especially with peas and broad beans), from 14 to 17 % higher grain yield was achieved compared to pure sown wheat. In the conventional system, wheat yields were significantly weaker and with some legumes even the opposite. As far as the sowing method is concerned, joint sowing with legumes significantly increased grain yields in wheat compared to their cultivation in separate rows. Co-cultivation of wheat with legumes usually ensured higher crude protein content in the grain and higher green test values.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910046" target="_blank" >QK1910046: Pěstování pšenice seté ve směsné kultuře za účelem optimalizace výživného stavu půdy, ochrany proti erozi, stabilizace výnosu a kvality produkce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
70
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
241-248
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—