Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití intercroppingu leguminóz a pšenice ke zvýšení výnosu a kvality zrna

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F22%3A92187" target="_blank" >RIV/60460709:41210/22:92187 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027006:_____/22:10175383

  • Výsledek na webu

    <a href="https://cirkular.cz/troubsko/sbornik2022.pdf" target="_blank" >https://cirkular.cz/troubsko/sbornik2022.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití intercroppingu leguminóz a pšenice ke zvýšení výnosu a kvality zrna

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hodnocen byl vliv souběžného pěstování ozimé pšenice s různými leguminózami - bobem, hrachem a jetelem nachovým na vybrané produkční a kvalitativní parametry pšenice. Ta pěstováním s leguminózami dosáhla vyššího výnosu zrna ve srovnání s čistě setou pšenicí. Kromě toho byl zaznamenán vliv způsobu vysetí pšenice a leguminóz na výnos zrna. V ekologickém režimu pěstování (zejména s hrachem a bobem) bylo dosaženo o 14 až 17 % vyššího výnosu zrna ve srovnání s čistě setou pšenicí. V konvenčním systému byly výnosy pšenice výrazně slabší a s některými leguminózami dokonce i opačné. Pokud jde o způsob setí, tak společné setí s leguminózami výnosy zrna u pšenice výrazně navyšovalo, než jejich pěstování v samostatných řádcích. Souběžné pěstování pšenice s leguminózami obvykle zajistilo vyšší obsah hrubých bílkovin v zrnu a vyšší hodnoty zelenyho testu.

  • Název v anglickém jazyce

    Use of intercropping of legumes and wheat to increase grain yield and quality

  • Popis výsledku anglicky

    The influence of the simultaneous cultivation of winter wheat with various legumes - beans, peas and purple clover - on selected production and quality parameters of wheat was evaluated. By growing it with legumes, it achieved a higher grain yield compared to purely sown wheat. In addition, the influence of wheat and leguminous sowing methods on grain yield was recorded. In the ecological mode of cultivation (especially with peas and broad beans), from 14 to 17 % higher grain yield was achieved compared to pure sown wheat. In the conventional system, wheat yields were significantly weaker and with some legumes even the opposite. As far as the sowing method is concerned, joint sowing with legumes significantly increased grain yields in wheat compared to their cultivation in separate rows. Co-cultivation of wheat with legumes usually ensured higher crude protein content in the grain and higher green test values.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910046" target="_blank" >QK1910046: Pěstování pšenice seté ve směsné kultuře za účelem optimalizace výživného stavu půdy, ochrany proti erozi, stabilizace výnosu a kvality produkce</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    70

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    241-248

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus