Kryoprezervace in vitro kultury maliníku pomocí vitrifikačního postupu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10174492" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10174492 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kryoprezervace in vitro kultury maliníku pomocí vitrifikačního postupu
Popis výsledku v původním jazyce
U vybraných genotypů maliníku byl odzkoušen kryoprezervační protokol založený na vitrifikačním postupu bez obsahu DMSO. Vitrifikační roztok byl použit PVS3. Přežití a regenerace byly optimální v rozsahu působení PVS3 roztoku 90 - 120 minut. V tomto časovém rozsahu byla regenerace u obou genotypů nad 50 %. Uvedený postup bude využíván pro uchování genotypů maliníku v národní kryobance v Praze Ruzyni.
Název v anglickém jazyce
Cryopreservation of in vitro raspberry cultures by vitrification approach
Popis výsledku anglicky
A cryopreservation protocol based on a vitrification procedure without DMSO was tested for selected raspberry genotypes. PVS3 was used as the vitrification solution. Survival and regeneration were optimal in the range of PVS3 solution 90 - 120 minutes. Regeneration in both genotypes was above 50 % in this time range. The evaluated procedure will be used for preservation of raspberry genotypes in the national cryobank in Prague Ruzyně.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TO01000295" target="_blank" >TO01000295: Zdravé ovoce v měnících se klimatických podmínkách: vývoj nových biotechnologických postupů diagnostiky virů, studium vektorů, ozdravování a bezpečného uchovávání jahodníku a maliníku</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda = Pôda a úroda : Časopis pro rostlinnou výrobu
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
69
Číslo periodika v rámci svazku
12/2021
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
131-134
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—