Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv teploty na příjem a využití nitrátové formy dusíku u pšenice jarní

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10174502" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10174502 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv teploty na příjem a využití nitrátové formy dusíku u pšenice jarní

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Teplota, při které příjem nitrátů probíhá, je klíčovým parametrem rychlosti jeho využití. U šesti moderních odrůd jarní pšenice (Triticum aestivum L.) a dvou odrůd pšenice dvouzrnky (Triticum dicoccum) byl sledován vliv suboptimální (10 oC) a supraoptimální (30 oC) teploty na příjem a metabolismus nitrátů. Při vyšších teplotách byl pozorován rychlejší příjem i asimilace tohoto aniontu. Aktivita enzymu nitrátreduktázy byla dána přítomností nitrátových iontů. Při nižších teplotách byl metabolismus pomalejší, proto byly pomaleji metabolizovány nitrátové ionty. Aktivita nitrátreduktázy byla při nízké teplotě nižší u pozdnějších typů odrůd.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of temperature on nitrate uptake and assimilation in spring wheat

  • Popis výsledku anglicky

    The temperature is a key parameter of the rate of nitrate uptake and utilization. The effect of suboptimal (10 oC) and supraoptimal (30 oC) temperature on nitrate uptake and metabolism was monitored in six modern varieties of spring wheat (Triticum aestivum L.) and two varieties of emmer wheat (Triticum dicoccum). At higher temperatures, a higher rate of uptake and assimilation of nitrate anion was observed. Nitrate reductase was activated by the presence of nitrate ions. At lower temperatures, the metabolism was slower, so nitrate ions were metabolized more slowly. Nitrate reductase activity was lower at lower temperatures in later types of varieties.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910041" target="_blank" >QK1910041: Využití zobrazovacích metod pro automatické fenotypování ve šlechtění na rezistenci k biotickým a abiotickým stresům u pšenice</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda = Pôda a úroda : Časopis pro rostlinnou výrobu

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    69

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12/2021

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    465-470

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus