The Survival of Pear Dormant Buds at Ultra-Low Temperatures
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10174607" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10174607 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.mdpi.com/2223-7747/10/11/2502/pdf" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2223-7747/10/11/2502/pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.3390/plants10112502" target="_blank" >10.3390/plants10112502</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The Survival of Pear Dormant Buds at Ultra-Low Temperatures
Popis výsledku v původním jazyce
Currently, there is a varietal diversity decline in pear orchards of the Czech Republic. Thus, the safe storage of their gene pool collections is becoming increasingly important. Therefore, the ultra-low temperature survival after two-step cryopreservation treatment of dormant buds was tested for a safe and rapid way to conserve pear germplasm in a broader range of varieties. The following varieties crucial for cultivation in the Czech Republic were tested; 'Amfora', 'Beurre Hardy', 'Bosc', 'Clapp's Favourite', 'Conference', 'Dicolor', 'Erika', 'Lucas', 'Williams' and 'Williams Red'. In 2011 and 2012, dormant pear buds were dehydrated to 40.1% and 36.0% water content, respectively, before cryopreservation. The average regeneration of the dormant pear buds after cryopreservation by the two-step cryoprotocol in 2011 and 2012 was 54.3% and 16.1%, respectively. The mentioned cryopreservation procedure is suitable for the safe storage of dormant buds in most tested pear varieties.
Název v anglickém jazyce
The Survival of Pear Dormant Buds at Ultra-Low Temperatures
Popis výsledku anglicky
Currently, there is a varietal diversity decline in pear orchards of the Czech Republic. Thus, the safe storage of their gene pool collections is becoming increasingly important. Therefore, the ultra-low temperature survival after two-step cryopreservation treatment of dormant buds was tested for a safe and rapid way to conserve pear germplasm in a broader range of varieties. The following varieties crucial for cultivation in the Czech Republic were tested; 'Amfora', 'Beurre Hardy', 'Bosc', 'Clapp's Favourite', 'Conference', 'Dicolor', 'Erika', 'Lucas', 'Williams' and 'Williams Red'. In 2011 and 2012, dormant pear buds were dehydrated to 40.1% and 36.0% water content, respectively, before cryopreservation. The average regeneration of the dormant pear buds after cryopreservation by the two-step cryoprotocol in 2011 and 2012 was 54.3% and 16.1%, respectively. The mentioned cryopreservation procedure is suitable for the safe storage of dormant buds in most tested pear varieties.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plants-Basel
ISSN
2223-7747
e-ISSN
—
Svazek periodika
10
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CH - Švýcarská konfederace
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
2502
Kód UT WoS článku
000725087400001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85119176318