Dny vinice na Karlštejně: spojení příjemného s užitečným v oblasti zájmového vzdělávání milovníků révy vinné
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F22%3A10175205" target="_blank" >RIV/00027006:_____/22:10175205 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dny vinice na Karlštejně: spojení příjemného s užitečným v oblasti zájmového vzdělávání milovníků révy vinné
Popis výsledku v původním jazyce
Z historie víme, že révu vinnou do Čech dovezl král český a císař římský Karel IV. Sazeničky obalil v medu, aby po dobu dlouhé cesty nevysychaly. Révu vinnou dovezl proto, aby osázel právě tu část půdy, která nebyla vhodná pro pěstování zemědělských plodin jako bylo např. obilí. A také ji dovezl proto, aby dal lidem práci a po stanovenou jim odpustil daně. Vinice z doby vlády Karla IV. sice už v Karlštejně nejsou, ale zato tam jsou vinice Výzkumné stanice vinařské. A na těchto vinicích pěstujeme révu vinnou nejen pro potřeby výzkumu a pro výrobu lahodného vína, ale také pro možnost vzdělávání každého milovníka révy vinné, který má zájem naučit se, jak správně ji pěstovat.Výzkumná stanice vinařská v Karlštejně se zabývala vzděláváním již v dřívějších dobách, kdy chyběly pracovní síly do vinice a bylo nutné tuto situaci řešit odborným vzděláváním učňů. Dnešní vzdělávací workshopy vzešly z potřeb zejména laické veřejnosti, která projevila zájem se nejen naučit teorii, ale hlavně vyzkoušet si práci na révovém keři v praxi a to vlastníma rukama. A tak v roce 2020 byly na stanici zahájeny workshopy pod názvem 'Dny vinice v Karlštejně' a začaly se věnovat činnostem, které se dělají na vinici v zimě, na jaře, v létě a na podzim. Účastníci se postupně učili zimnímu řezu, vyvazování tažňů, podlomu a čištění kmínků, zeleným pracím, které zahrnují zejména vylamování zálistků a zakracování letorostů nebo-li osečkování, později se učili redukci násady hroznů a finální sklizni a zpracování hroznů.A kdo jsou účastníci našich Dnů vinice v Karlštejně? Jednoznačně lze říci jen to, že to jsou milovníci révy vinné a vína. Jinak jsou skupiny účastníků různé jak pohlavím, tak věkem. Tak například našim dvěma nejstarším účastnicím bude již 80 let a jezdí se k nám učit do vinice postupně od roku 2012. Ještě pár lekcí a budou prvními absolventy naší Univerzity III. věku.Kromě generace seniorů k nám jezdí i generace juniorů a to žáci nedaleké soukromé základní školy. Děti jsou moc šikovné na práci, kterou již ovládají tak dobře, že se za tu dobu stali našimi nepostradatelnými pomocníky na vinici. Jsme rádi, že se k nám stále vracejí, znalosti a dovednosti si rozšiřují a neváhají nám za to pomáhat, když potřebujeme. A odměnou za tuto práci jsou pro ně pobyt v příjemném prostředí vinice a při sklizni hroznů i slaďoučké bobule z odrůd révy vinné dle vlastního výběru.Do třetí skupiny našich účastníků workshopů Dnů vinice v Karlštejně patří obyvatelé městysu Karlštejn, pracovníci státních institucí v Praze a podnikatelé z Prahy a blízkého okolí. Jejich důvody, proč se přijít naučit něco nového o révě vinné vycházejí nejen z osobního, ale často i z profesního zájmu. Dokonce jsme měli mezi účastníky i slečnu, která se kvůli své svatbě do vinařské rodiny dala na vinohradnické vzdělání. Tak jen doufáme, že tato tehdy nevěsta sklidila od svého dnes již manžela náležitou pochvalu za nabyté znalosti, dovednosti a hlavně snahu.V letošním roce 2022 si průběžně při různých akcích připomínáme 200 let od narození otce genetiky Gregora Johana Mendela a 24. - 25. 9. 2022 na slavnostech Karlštejnského vinobraní si připomeneme i 70 let od vzniku městyse Karlštejna. Genetika a Karlštejn však mají kromě roku 2022 ještě něco společného a to je Národní genofond révy vinné. Tuto polní kolekci, která obsahuje přes 200 odrůd révy vinné, uchovává na vinici Výzkumná stanice vinařská v Karlštejně pro budoucí generace šlechtitelů, výzkumníků a studentů. Široká škála různých odrůd je ten nejlepší materiál pro výuku a vzdělávání. A život si žádá nové výzvy! Tak si udělejte čas a přijďte se učit mezi nás.
Název v anglickém jazyce
Days of the vineyard in Karlštejn: a combination of the pleasant and the useful in the field of hobby education for vine lovers
Popis výsledku anglicky
We know from history that the Czech king and Roman emperor Charles IV imported the vine to Bohemia. He wrapped the seedlings in honey so they wouldn't dry out during the long journey. He imported the vine in order to plant the part of the land that was not suitable for growing agricultural crops such as grain. And he also imported it in order to give people work and to forgive them taxes after a certain amount. Vineyards from the reign of Charles IV. although they are no longer in Karlštejn, but there are vineyards of the Wine Research Station. And in these vineyards, we grow vines not only for the needs of research and for the production of delicious wine, but also for the opportunity to educate every vine lover who is interested in learning how to grow them properly.The Vine Research Station in Karlštejn was already involved in education in earlier times, when there was a lack of workforce for the vineyard and it was necessary to solve this situation by vocational training of apprentices. Today's educational workshops arose from the needs of the lay public in particular, who showed an interest not only in learning the theory, but especially in trying to work on a vine bush in practice with their own hands. And so, in 2020, workshops were launched at the station under the name 'Vineyard Days in Karlštejn' and began to focus on activities that are done in the vineyard in winter, spring, summer and autumn. The participants gradually learned about winter pruning, tying up the vines, breaking down and cleaning the stems, green work, which mainly includes breaking out the valves and cutting back the shoots or pruning, later they learned about the reduction of the grape stalks and the final harvest and processing of the grapes.And who are the participants of our Vineyard Days in Karlštejn? One can only say unequivocally that they are vine and wine lovers. Otherwise, the groups of participants are different both in terms of gender and age. For example, our two oldest participants will already be 80 years old and have been coming to learn in our vineyard gradually since 2012. A few more lessons and they will be the first graduates of our University III. age.In addition to the senior generation, the junior generation, pupils of a nearby private primary school, also come to us. The children are very skilled at work, which they already master so well that they have become our indispensable helpers in the vineyard during that time. We are glad that they keep coming back to us, expanding their knowledge and skills and don't hesitate to help us when we need it. And for them, the reward for this work is a stay in the pleasant surroundings of the vineyard and, during the grape harvest, sweet berries from the vine varieties of their choice.The third group of participants in our Vineyard Days in Karlštejn workshops includes residents of the township of Karlštejn, employees of state institutions in Prague and entrepreneurs from Prague and the surrounding area. Their reasons for coming to learn something new about vines are not only personal, but often also professional. We even had among the participants a young lady who, because of her marriage into a wine family, went on to study viticulture. So we only hope that this then-bride received proper praise from her now-husband for the acquired knowledge, skills and, above all, effort.This year, 2022, we are continuously commemorating the 200th anniversary of the birth of the father of genetics, Gregor Johan Mendel, with various events, and on September 24-25, 2022, we will also commemorate the 70th anniversary of the establishment of the town of Karlštejna at the Karlštejn wine harvest festivities. However, apart from 2022, Genetics and Karlštejn have something else in common, and that is the National Grapevine Gene Fund. This field collection, which contains over 200 grape varieties, is preserved in the vineyard by the Vine Research Station in Karlštejn for future generations of breeders, researchers and students. A wide range of different varieties is the best material for teaching and learning. And life calls for new challenges! So take your time and come learn with us.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů