Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Minerals, phenolics, and biological activity of wild edible mushroom, Morchella steppicola Zerova

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F22%3A10175810" target="_blank" >RIV/00027006:_____/22:10175810 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61989592:15640/22:73618803

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.tandfonline.com/toc/gnpl20/36/23" target="_blank" >https://www.tandfonline.com/toc/gnpl20/36/23</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/14786419.2022.2050910" target="_blank" >10.1080/14786419.2022.2050910</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Minerals, phenolics, and biological activity of wild edible mushroom, Morchella steppicola Zerova

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tasteful morels (Morchella sp.) are one of the most popular mushrooms, both economically and scientifically. Due to their beneficial constituents, they are classified as functional foods. This study focuses on the chemical composition and biological activities of a wild edible mushroom, Morchella steppicola Zerova. The metal composition of this species reveals high levels of biogenic elements. However, according to the levels of iron and cobalt, and calculated health risk indices, this mushroom can be recommended for occasional consumption. Also, M. steppicola is found to be rich in gallic acid, protocatechuic acid, 4-hydroxybenzoic acid, and vanillic acid. Statistical analysis showed that mainly 4-hydroxybenzoic and vanillic acids are responsible for both antioxidant and inhibition of enzymes alpha-amylase and tyrosinase. Presented work acknowledges the fact that this mushroom has significant potential to be used for the treatment of several human disorders, similarly to other members of this genus.

  • Název v anglickém jazyce

    Minerals, phenolics, and biological activity of wild edible mushroom, Morchella steppicola Zerova

  • Popis výsledku anglicky

    Tasteful morels (Morchella sp.) are one of the most popular mushrooms, both economically and scientifically. Due to their beneficial constituents, they are classified as functional foods. This study focuses on the chemical composition and biological activities of a wild edible mushroom, Morchella steppicola Zerova. The metal composition of this species reveals high levels of biogenic elements. However, according to the levels of iron and cobalt, and calculated health risk indices, this mushroom can be recommended for occasional consumption. Also, M. steppicola is found to be rich in gallic acid, protocatechuic acid, 4-hydroxybenzoic acid, and vanillic acid. Statistical analysis showed that mainly 4-hydroxybenzoic and vanillic acids are responsible for both antioxidant and inhibition of enzymes alpha-amylase and tyrosinase. Presented work acknowledges the fact that this mushroom has significant potential to be used for the treatment of several human disorders, similarly to other members of this genus.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Natural Product Research

  • ISSN

    1478-6419

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    36

  • Číslo periodika v rámci svazku

    23

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    6101-6105

  • Kód UT WoS článku

    000768129600001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85126562421