Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výroba potravin a lidské zdraví (MO550P115), série přednášek 05.10.2023 - 04.01.2024

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F23%3A10176760" target="_blank" >RIV/00027006:_____/23:10176760 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výroba potravin a lidské zdraví (MO550P115), série přednášek 05.10.2023 - 04.01.2024

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přednáška je zaměřena na problematiku spojenou s kontaminací zemědělských produktů od farmy až po vidličku. Zaměření je také na vliv zemědělské produkce na zdraví a prostředí. Rizikové látky související se zemědělskou činností (pesticidy, přípravky na ochranu rostlin, hnojiva, veterinární léčiva, atd.). Reziduální kontaminace zemědělských produktů z prostředí. Příklady kauzalit používání pesticidů, které byly považované za bezpečné. Rizikové látky v potravinách (přirozeně se vyskytující, látky znečišťující - kontaminanty, přídatné látky - aditiva). Toxické účinky různých látek v zemědělských produktech a jejich společný účinek (synergický, aditivní, antagonistický efekt), vliv na různé necílové organismy včetně člověka při zemědělské výrobě a pak v potravinách. Typické a netypické příklady znečištění prostředí ze zemědělské výroby (např. přenos patogenů z hnoje, kaly, atd.). Alergeny, mykotoxiny, rezidua pesticidů a léčiv, potravinové patogeny, škůdci (hmyz, roztoči), kontaminace v průběhu skladování. Problematika autenticity potravin. Ekologické (BIO) a konvenční zemědělství (výhody a nevýhody, eliminace škůdců). Úvod do související legislativy - jako: povolování přípravků na ochranu rostlin, používání pesticidů, povolené limity v potravinách. Praktická část: Exkurze do zemědělské krajiny se včelnicí ve VÚRV, v. v. i. Praha Ruzyně, součástí bude prohlídka areálu, vybraných skladištních škůdců, včelnice.

  • Název v anglickém jazyce

    Food production and human health

  • Popis výsledku anglicky

    The lecture focuses on issues related to contamination of agricultural products from farm to fork. The focus is also on the impact of agricultural production on health and the environment. Risk substances associated with agricultural activities (pesticides, plant protection products, fertilizers, veterinary drugs, etc.). Residual contamination of agricultural products from the environment. Examples of causalities of the use of pesticides that were considered safe. Risk substances in food (naturally occurring, contaminants - contaminants, additives - additives). Toxic effects of different substances in agricultural products and their joint effect (synergistic, additive, antagonistic effect), effect on different non-target organisms including humans in agricultural production and then in food. Typical and atypical examples of environmental pollution from agricultural production (e.g. pathogen transfer from manure, sludge, etc.). Allergens, mycotoxins, pesticide and pharmaceutical residues, food pathogens, pests (insects, mites), contamination during storage. Issues of food authenticity. Organic (BIO) and conventional agriculture (advantages and disadvantages, elimination of pests). Introduction to related legislation - such as: authorisation of plant protection products, use of pesticides, permitted limits in food. Practical part: Excursion to the agricultural landscape with an apiary at Crop Research Institute, p. r. i. (CRI) Prague - Ruzyně, including a tour of the premises, selected storage pests and the apiary.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů