Výroba potravin a lidské zdraví (MO550P115), série přednášek 05.10.2023 - 04.01.2024
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F23%3A10176760" target="_blank" >RIV/00027006:_____/23:10176760 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výroba potravin a lidské zdraví (MO550P115), série přednášek 05.10.2023 - 04.01.2024
Popis výsledku v původním jazyce
Přednáška je zaměřena na problematiku spojenou s kontaminací zemědělských produktů od farmy až po vidličku. Zaměření je také na vliv zemědělské produkce na zdraví a prostředí. Rizikové látky související se zemědělskou činností (pesticidy, přípravky na ochranu rostlin, hnojiva, veterinární léčiva, atd.). Reziduální kontaminace zemědělských produktů z prostředí. Příklady kauzalit používání pesticidů, které byly považované za bezpečné. Rizikové látky v potravinách (přirozeně se vyskytující, látky znečišťující - kontaminanty, přídatné látky - aditiva). Toxické účinky různých látek v zemědělských produktech a jejich společný účinek (synergický, aditivní, antagonistický efekt), vliv na různé necílové organismy včetně člověka při zemědělské výrobě a pak v potravinách. Typické a netypické příklady znečištění prostředí ze zemědělské výroby (např. přenos patogenů z hnoje, kaly, atd.). Alergeny, mykotoxiny, rezidua pesticidů a léčiv, potravinové patogeny, škůdci (hmyz, roztoči), kontaminace v průběhu skladování. Problematika autenticity potravin. Ekologické (BIO) a konvenční zemědělství (výhody a nevýhody, eliminace škůdců). Úvod do související legislativy - jako: povolování přípravků na ochranu rostlin, používání pesticidů, povolené limity v potravinách. Praktická část: Exkurze do zemědělské krajiny se včelnicí ve VÚRV, v. v. i. Praha Ruzyně, součástí bude prohlídka areálu, vybraných skladištních škůdců, včelnice.
Název v anglickém jazyce
Food production and human health
Popis výsledku anglicky
The lecture focuses on issues related to contamination of agricultural products from farm to fork. The focus is also on the impact of agricultural production on health and the environment. Risk substances associated with agricultural activities (pesticides, plant protection products, fertilizers, veterinary drugs, etc.). Residual contamination of agricultural products from the environment. Examples of causalities of the use of pesticides that were considered safe. Risk substances in food (naturally occurring, contaminants - contaminants, additives - additives). Toxic effects of different substances in agricultural products and their joint effect (synergistic, additive, antagonistic effect), effect on different non-target organisms including humans in agricultural production and then in food. Typical and atypical examples of environmental pollution from agricultural production (e.g. pathogen transfer from manure, sludge, etc.). Allergens, mycotoxins, pesticide and pharmaceutical residues, food pathogens, pests (insects, mites), contamination during storage. Issues of food authenticity. Organic (BIO) and conventional agriculture (advantages and disadvantages, elimination of pests). Introduction to related legislation - such as: authorisation of plant protection products, use of pesticides, permitted limits in food. Practical part: Excursion to the agricultural landscape with an apiary at Crop Research Institute, p. r. i. (CRI) Prague - Ruzyně, including a tour of the premises, selected storage pests and the apiary.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů