Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pesticidy v ječmeni a sladu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F23%3AN0000039" target="_blank" >RIV/60193697:_____/23:N0000039 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Pesticidy v ječmeni a sladu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pesticidy jsou účinné látky přípravků na ochranu rostlin proti škodlivým organizmům. Cílem používání pesticidů je kvantitativní a kvalitativní zlepšení kvality potravin a krmiv a zároveň zajistit jejich ochranu před škůdci a nemocemi během skladování. Používání pesticidů však může mít i negativní dopad na životní prostředí a zdraví člověka. Rezidua pesticidů mohou kontaminovat životní prostředí ale i samotné zemědělské produkty. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů uvádí definice a maximální limity pro jednotlivé produkty. Pro ochranu spotřebitele a zachování kvality produktu je nezbytné obsah těchto látek sledovat. Pro analýzu reziduí pesticidů v ječmeni a sladu byly zavedeny metody plynové a kapalinové chromatografie spojené s hmotnostní detekcí a extrakcí metodou QuEChERS. Tyto metody představují vhodný nástroj pro detekci a kvantifikaci velkého množství pesticidů v pivovarsko-sladařské praxi. Přednáška byla prezentována na 41. Pivovarsko-sladařském semináři, Plzeň, 19.10.2023.

  • Název v anglickém jazyce

    Pesticides in barley and malt

  • Popis výsledku anglicky

    Pesticides are active ingredients in plant protection products against harmful organisms. The aim of using pesticides is to quantitatively and qualitatively improve the quality of food and feed while ensuring their protection from pests and diseases during storage. However, the use of pesticides can also have a negative impact on the environment and human health. Pesticide residues can contaminate the environment as well as the agricultural products themselves. Regulation (EC) No. 396/2005 of the European Parliament and of the Council on maximum pesticide residue limits provides definitions and maximum limits for individual products. In order to protect the consumer and preserve the quality of the product, it is necessary to monitor the content of these substances. For the analysis of pesticide residues in barley and malt, methods of gas and liquid chromatography combined with mass detection and extraction by the QuEChERS method were introduced. These methods represent a suitable tool for the detection and quantification of a large number of pesticides in brewing and malting practice. The lecture was presented at the 41. Brewing and maltin seminar, Pilsen, 19.-20.10.2023.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů