Rezidua pesticidů ve sladu a chmelu, jejich přenos během rmutování, chmelovaru a jejich další osud během kvašení a zrání piva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000075" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000075 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rezidua pesticidů ve sladu a chmelu, jejich přenos během rmutování, chmelovaru a jejich další osud během kvašení a zrání piva
Popis výsledku v původním jazyce
Přednáška na konferencí (28. Pivovarsko-sladařské dny, Plzeň, ČR, 31.10. - 1.11. 2019) sumarizovala současné poznatky o přenosu reziduí pesticidů z pivovarských surovin v jednotlivých fázích pivovarského procesu a diskutuje také další faktory mající vliv na přenos pesticidů. Na příkladech skupiny pesticidů nejčastěji používaných v ČR pro ošetřování ječmene a chmele je popsáno jejich možné chování během celého pivovarského procesu. Aplikace pesticidních přípravků pro chemickou ochranu ječmene a chmele zajišťuje pěstitelům dobrou kvalitu produkce a rentabilní sklizňové výnosy. Zároveň se tím ale zvyšuje množství organických kontaminantů přítomných v těchto dvou základních pivovarských surovinách. V důsledku toho vzniká významné riziko přenosu reziduí těchto pesticidů z těchto surovin do hotového piva.
Název v anglickém jazyce
Pesticide residues in malt and hops, their transfer during mashing, brewing and their further fate during fermentation and maturation of beer.
Popis výsledku anglicky
The lecture at the conference (28th Brewery and Malting Days, Pilsen, Czech Republic, 31 October - 1 November 2019) summarized current knowledge on the transfer of pesticide residues from brewing raw materials in the stages of the brewing process and discusses other factors affecting the transfer of pesticides. The examples of pesticides most commonly used in the Czech Republic for the treatment of barley and hops describe their possible behavior during the entire brewing process. The application of pesticides for the chemical protection of barley and hops ensures good quality production and profitable harvest yields. At the same time, however, this increases the amount of organic contaminants present in these two basic brewing raw materials. As a result, there is a significant risk of transfer of residues of these pesticides from these raw materials to the finished beer.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů