Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rezidua pesticidů ve sladu a chmelu, jejich přenos během rmutování, chmelovaru a jejich další osud během kvašení a zrání piva

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000075" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000075 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rezidua pesticidů ve sladu a chmelu, jejich přenos během rmutování, chmelovaru a jejich další osud během kvašení a zrání piva

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přednáška na konferencí (28. Pivovarsko-sladařské dny, Plzeň, ČR, 31.10. - 1.11. 2019) sumarizovala současné poznatky o přenosu reziduí pesticidů z pivovarských surovin v jednotlivých fázích pivovarského procesu a diskutuje také další faktory mající vliv na přenos pesticidů. Na příkladech skupiny pesticidů nejčastěji používaných v ČR pro ošetřování ječmene a chmele je popsáno jejich možné chování během celého pivovarského procesu. Aplikace pesticidních přípravků pro chemickou ochranu ječmene a chmele zajišťuje pěstitelům dobrou kvalitu produkce a rentabilní sklizňové výnosy. Zároveň se tím ale zvyšuje množství organických kontaminantů přítomných v těchto dvou základních pivovarských surovinách. V důsledku toho vzniká významné riziko přenosu reziduí těchto pesticidů z těchto surovin do hotového piva.

  • Název v anglickém jazyce

    Pesticide residues in malt and hops, their transfer during mashing, brewing and their further fate during fermentation and maturation of beer.

  • Popis výsledku anglicky

    The lecture at the conference (28th Brewery and Malting Days, Pilsen, Czech Republic, 31 October - 1 November 2019) summarized current knowledge on the transfer of pesticide residues from brewing raw materials in the stages of the brewing process and discusses other factors affecting the transfer of pesticides. The examples of pesticides most commonly used in the Czech Republic for the treatment of barley and hops describe their possible behavior during the entire brewing process. The application of pesticides for the chemical protection of barley and hops ensures good quality production and profitable harvest yields. At the same time, however, this increases the amount of organic contaminants present in these two basic brewing raw materials. As a result, there is a significant risk of transfer of residues of these pesticides from these raw materials to the finished beer.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů