Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rezidua pesticidů v chmelu, jejich přenos do mladiny během chmelovaru a další osud během kvašení a ležení piva

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000025" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000025 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rezidua pesticidů v chmelu, jejich přenos do mladiny během chmelovaru a další osud během kvašení a ležení piva

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Aplikace pesticidních přípravků pro chemickou ochranu chmele zajišťuje pěstitelům dobrou kvalitu produkce a rentabilní sklizňové výnosy. Zároveň se tím ale také zvyšuje množství organických kontaminantů ve chmelu a tím i riziko jejich přenosu do hotového piva. Vlastní přenos reziduí pesticidů z chmelu do mladiny a jejich chování během kvašení je ve velmi dobré korelaci s hodnotami rozdělovacího koeficientu n-oktanol/voda (Kow), obvykle vyjadřovanými jako logaritmická hodnota log Kow. Obecně platí, že pesticidy s hodnotami log Kow < 3,75 mají tendenci spíše přecházet do mladiny během chmelovaru a poté se jejich obsah jen málo mění během následného kvašení a ležení piva. Dalšími faktory mající vliv na přenos pesticidů je jejich teplotní stabilita během chmelovaru a schopností resorpce na pevné částice matrice Na příkladu skupiny pesticidů nejčastěji používaných v České republice pro ošetřování chmele je detailně popsáno jejich chování během následného pivovarského procesu.

  • Název v anglickém jazyce

    Pesticide residues in hops and their fate during hop wort and fermentation.

  • Popis výsledku anglicky

    The application of pesticide preparations for chemical protection of hops ensures good quality production and profitable harvest yields. At the same time, this also increases the amount of organic contaminants in the hops and thus the risk of their transfer to the finished beer. The actual transfer of pesticide residues from hops to wort and their behavior during fermentation correlates very well with the values of the n-octanol / water partition coefficient (Kow), usually expressed as the logarithmic value of log Kow. In general, pesticides with log Kow values of <3.75 tend to migrate to hopped wort during the hop brewing process and then change little during fermentation and lagering. Other factors influencing the transfer of pesticides are their temperature stability during the brewing process and the ability to resorption on solid matrix particles.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    KVASNÝ

  • ISSN

    2571-3868

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    4-6

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus