Rezidua pesticidů v chmelu, jejich přenos do mladiny během chmelovaru a další osud během kvašení a ležení piva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000025" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000025 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rezidua pesticidů v chmelu, jejich přenos do mladiny během chmelovaru a další osud během kvašení a ležení piva
Popis výsledku v původním jazyce
Aplikace pesticidních přípravků pro chemickou ochranu chmele zajišťuje pěstitelům dobrou kvalitu produkce a rentabilní sklizňové výnosy. Zároveň se tím ale také zvyšuje množství organických kontaminantů ve chmelu a tím i riziko jejich přenosu do hotového piva. Vlastní přenos reziduí pesticidů z chmelu do mladiny a jejich chování během kvašení je ve velmi dobré korelaci s hodnotami rozdělovacího koeficientu n-oktanol/voda (Kow), obvykle vyjadřovanými jako logaritmická hodnota log Kow. Obecně platí, že pesticidy s hodnotami log Kow < 3,75 mají tendenci spíše přecházet do mladiny během chmelovaru a poté se jejich obsah jen málo mění během následného kvašení a ležení piva. Dalšími faktory mající vliv na přenos pesticidů je jejich teplotní stabilita během chmelovaru a schopností resorpce na pevné částice matrice Na příkladu skupiny pesticidů nejčastěji používaných v České republice pro ošetřování chmele je detailně popsáno jejich chování během následného pivovarského procesu.
Název v anglickém jazyce
Pesticide residues in hops and their fate during hop wort and fermentation.
Popis výsledku anglicky
The application of pesticide preparations for chemical protection of hops ensures good quality production and profitable harvest yields. At the same time, this also increases the amount of organic contaminants in the hops and thus the risk of their transfer to the finished beer. The actual transfer of pesticide residues from hops to wort and their behavior during fermentation correlates very well with the values of the n-octanol / water partition coefficient (Kow), usually expressed as the logarithmic value of log Kow. In general, pesticides with log Kow values of <3.75 tend to migrate to hopped wort during the hop brewing process and then change little during fermentation and lagering. Other factors influencing the transfer of pesticides are their temperature stability during the brewing process and the ability to resorption on solid matrix particles.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1312" target="_blank" >LO1312: Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
KVASNÝ
ISSN
2571-3868
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
4-6
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—