Inovační postupy při pěstování brambor a zeleniny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F24%3A10177271" target="_blank" >RIV/00027006:_____/24:10177271 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Inovační postupy při pěstování brambor a zeleniny
Popis výsledku v původním jazyce
Při probíhající změně klimatu je nutné věnovat větší pozornost omezení ztrát vody, uhlíku a živin z půdy a efektivnějšímu využití živin z aplikovaných hnojiv rostlinami. Pro brambory byly vyvinuty a ověřeny postupy, které vedou ke zvýšení zadržení vody ze srážek v půdě a omezení vodní eroze. Inovace spočívá v úpravě tvaru hrůbků a brázd při sázení brambor nebo při kypření povrchu hrůbků a obnově důlků v nekolejové brázdě při vzcházení porostu s možností přihnojení do kořenové zóny rostlin. Z hlediska omezení ztráty půdy byla nejúčinnější nová technologie s důlkováním hrůbků a nekolejové brázdy při sázení nebo kypření v kombinaci s osetím kolejové brázdy pomocnou plodinou, která snížila ztrátu půdy po intenzivních srážkách v průměru o 67 %. Osetí kolejové brázdy neovlivnilo dosažený výnos hlíz. Snížení dávky hnojiv aplikované při sázení a dohnojení při kypření při vzcházení porostu do kořenové zóny rostlin dle aktuálního obsahu živin v hrůbcích zvýšilo využití N z hnojiv z 58% až na 73% (ve víceletém průměru 63%).Kultivace půdy s důlkováním a cílená aplikace hnojiv byla uplatněna i při pěstován zeleniny. Lokální aplikace hnojiv na vrchol hrůbků mrkve významně zvýšila využití N z hnojiv (62-71%) ve srovnání se standardní plošnou aplikací (35-45%). Při pěstování celeru se osvědčilo plečkování s přihnojením do kořenové zóny rostlin v kombinaci s důlkováním mezi řádky, které přispívá k lepšímu hospodaření se závlahovou vodou, zvyšuje dostupnost vody a živin pro rostliny, což příznivě ovlivňuje využití živin z hnojiv rostlinami i dosažený výnos produkce. Zároveň slouží i k mechanické likvidaci plevelů, což nabývá na významu s požadavky na snížení používání herbicidů.
Název v anglickém jazyce
Innovative practices in growing potatoes and vegetables
Popis výsledku anglicky
With ongoing climate change, it is necessary to pay more attention to reducing the loss of water, carbon and nutrients from the soil and to more efficiently use nutrients from applied fertilizers by plants. Practices that increase the retention of water from precipitation in the soil, limit its loss to erosion and increase the efficiency of fertilization when growing potatoes were developed and verified. The innovation consists in modificating the shape of the ridges and furrows at planting by pitting, and in loosening the ridges surface during the emergence of the growth with the possibility of fertilizing into the root zone of the plants. In terms of soil loss reduction, the most effective new technology was the pitting ridge and non-track furrow at planting or cultivation at plants emergence combined with anti-erosion crop seeding into track furrow, which reduced soil loss after intense rainfall by an average of 67%. Sowing in the non-track furrow did not affect the achieved tuber yield. Reducing the dose of fertilizer applied at planting and extra-nutrition at loosening during emergence of the growth into the root zone of the plants according to the current nutrient content in the furrows increased the use of N from fertilizers from 58% to 73% (on a multi-year average of 63%). Soil cultivation with pitting and targeted fertilizer application was also applied in vegetable cultivation. Local band application of fertilizers to the top of carrot ridges significantly increased the use of N from fertilizers (62-71%) compared to standard surface application (35-45%). In celery cultivation, hoeing with fertilization into the root zone of plants in combination with pitting between rows proved to be effective, contributing to better management of irrigation water, increasing the availability of water and nutrients for plants, which positively affects the use of nutrients from fertilizers by plants and the achieved production yield. At the same time, it also serves for mechanical weed control, which is gaining importance with the requirements to reduce the use of herbicides.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910382" target="_blank" >QK1910382: Inovace v pěstebních technologiích u okopanin a zeleniny pro lepší využití vody ze srážek i závlah, vyšší stabilitu výnosů a kvality produkce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů