Přínosy a rizika plečkování polních plodin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F22%3A10175031" target="_blank" >RIV/00027006:_____/22:10175031 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Přínosy a rizika plečkování polních plodin
Popis výsledku v původním jazyce
Poznatky z poloprovozních pokusů s různými způsoby plečkování kukuřice a ošetření hrůbků brambor ve Věži v roce 2021 . U kukuřice byly nejlepší výsledky získány při plečkování dláty spojeném s důlkováním, popř. s lokální aplikací kapalných hnojiv pod následně vytvořené důlky. Důlkování také významně omezilo vodní erozi na svažitém pozemku, zatímco po běžném plečkování byly ztráty půdy při opakovaných srážkách vyšší než na půdě bez plečkování. Kypření hrůbků brambor přispělo jejich rovnoměrnějšímu vzcházení a k lepšímu zadržení vody ze srážek. Zejména po aplikaci herbicidů musí být kypření šetrné, aby následně nedošlo k většímu zaplevelení, mineralizaci organických látek v půdě a ztrátám uhlíku emisemi CO2. K většímu kypření půdy dochází v nekolejové brázdě, ze které jsou do kořenové zóny v hrůbku aplikována speciálními dláty hnojiva s následným důlkováním pro zadržení srážkové vody. Vytvořené důlky omezují riziko vodní eroze a v nich zadržená voda se vsakuje do hrůbků a přispívá k lepšímu využití živin z aplikovaných hnojiv rostlinami, což se projevilo zvýšením výnosu hlíz a nejvyšším využitím dusíku z aplikovaných hnojiv.
Název v anglickém jazyce
Benefits and risks of hoeing of the field crops
Popis výsledku anglicky
In semi-operational trials in Věž in 2021, the best maize yields were obtained after hoeing on both sides of the rows by chisels in combination with pitting, or with the local application of liquid fertilizers under the subsequently created pits. Pitting also significantly reduced water erosion on the sloped plot, whereas after conventional hoeing, soil losses in repeated rainfalls were higher than on control without hoeing. The loosening of the potato ridges contributed to more uniform plants emergence and better retention of water from rainfall. Especially after the application of herbicides, loosening must be gentle in order to avoid further weeding, mineralization of organic substances in the soil and loss of carbon through CO2 emissions. Greater loosening of the soil occurs in the non-rail furrow, from which fertilizer is applied to the root zone in the ridge with special chisels followed by pitting to retain rainwater. The pits created limit the risk of water erosion and the water retained in them soaks into the pits and contributes to a better use of nutrients from the applied fertilizers by plants, which was manifested by an increase in the yield of tubers and the highest utilization of nitrogen from the applied fertilizers.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910382" target="_blank" >QK1910382: Inovace v pěstebních technologiích u okopanin a zeleniny pro lepší využití vody ze srážek i závlah, vyšší stabilitu výnosů a kvality produkce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů