Vliv kypření půdy za vegetace na erozi půdy a produkci cukrové řepy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F19%3A80185" target="_blank" >RIV/60460709:41210/19:80185 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2019/PDF/188-195.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2019/PDF/188-195.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv kypření půdy za vegetace na erozi půdy a produkci cukrové řepy
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek je zaměřen na ověření účinnosti nově konstruovaných nástrojů pro kypření půdy za vegetace cukrové řepy. Hodnoceno bylo kypření půdy, podřezávání plevelů, ukládání kapalného dusíkatého hnojiva do půdy, zasakování vody do prokypřené vrstvy půdy (dráhy vody v nakypřeném profilu) a produkční ukazatele takto ošetřované cukrové řepy. Vyšší výnosy bulev byly dosaženy při opakovaném kypření, v našem případě v průměru let 2014 a 2015 při plečkování s dlátem plochým a následným dlátováním se zvýšil výnos bulev o 4,2 t/ha a při plečkování s dlátem drážkovacím a následným dlátováním stoupl o 5,2 t/ha. Výnos bílého cukru byl s testovanými radličkami proti standardním radličkám nebo neplečkované řepě o 2,9 až 5,9 % vyšší. Dlátování po plečkování pozitivně ovlivnilo ztrátu půdy vodní erozí a infiltraci vody do půdy. Ztráta půdy při ověřování protierozní účinnosti kypření půdy (plečkování s následným dlátováním) v meziřádku cukrové řepy poklesla z 0,6 t/ha (varianty bez plečkování nebo plečkování s tradičn
Název v anglickém jazyce
Effect of Soil Loosening During Vegetation on Soil Erosion and Sugar Beet Production
Popis výsledku anglicky
The contribution focuses on verifying the effectiveness of newly designed tools for soil loosening during sugar beet vegetation. Soil loosening, weeding of weeds, storage of liquid nitrogen fertilizer in the soil, water leakage into the dripped soil layer (water paths in the drilled profile) and production indicators of sugar beet were evaluated. Higher yields occurred in case of repeated loosening (the average of 2014 and 2015), i.e. with inter-row hoeing with flat-chisel and subsequent chiseling, the root yield increased by 4,2 t ha(-1) and with inter-row hoeing with grooving chisel and subsequent chiseling, the root yield increased by 5,2 t ha(-1). The yield of white sugar was from 2,9% to 5,9% higher when the test blades were used as compared to standard blades or no inter row hoeing. Chiseling performed after inter-row hoeing positively influenced the loss of soil caused by water erosion and water infiltration into the soil. The loss of soil in verifying the soil erosion eradication efficiency (
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA02021392" target="_blank" >TA02021392: Nové postupy v pěstebních technologiích okopanin šetrné k životnímu prostředí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
135
Číslo periodika v rámci svazku
5-6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
188-195
Kód UT WoS článku
000468907100005
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85069513953