Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Application of Pulsed Electric Field During Malting: Impact on Fusarium Species Growth and Mycotoxin Production

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F24%3A10177743" target="_blank" >RIV/00027006:_____/24:10177743 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/24:43930534

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2072-6651/16/12/537/pdf?version=1733998789" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2072-6651/16/12/537/pdf?version=1733998789</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/toxins16120537" target="_blank" >10.3390/toxins16120537</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Application of Pulsed Electric Field During Malting: Impact on Fusarium Species Growth and Mycotoxin Production

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The increasing contamination of cereals by micromycetes and mycotoxins during malting still poses an unresolved food safety problem. This study characterises the potential of the novel, rapidly developing food production technology of Pulsed Electric Field (PEF) to reduce the viability of Fusarium fungi and the production of mycotoxins during malting. Barley, artificially inoculated with four Fusarium species, was treated by PEF with two different intensities and then malted using a standard Pilsner-type technology. Concentrations of fungi were quantified by RT-PCR, expression of fungal growth-related genes was assessed using mRNA sequencing, and mycotoxin levels were analysed by U-HPLC-HRMS/MS. Despite the different trends for micromycetes and mycotoxins after application of variously intense PEF conditions, significant reductions were generally observed. The greatest decrease was for F. sporotrichioides and F. poae, where up to six fold lower levels were achieved for malts produced from the PEF-treated barley when compared to the control. For F. culmorum and F. graminearum, up to a two-fold reduction in the PEF-generated malts was observed. These reductions mostly correlated with a decrease in relevant mycotoxins, specifically type A trichothecenes.

  • Název v anglickém jazyce

    Application of Pulsed Electric Field During Malting: Impact on Fusarium Species Growth and Mycotoxin Production

  • Popis výsledku anglicky

    The increasing contamination of cereals by micromycetes and mycotoxins during malting still poses an unresolved food safety problem. This study characterises the potential of the novel, rapidly developing food production technology of Pulsed Electric Field (PEF) to reduce the viability of Fusarium fungi and the production of mycotoxins during malting. Barley, artificially inoculated with four Fusarium species, was treated by PEF with two different intensities and then malted using a standard Pilsner-type technology. Concentrations of fungi were quantified by RT-PCR, expression of fungal growth-related genes was assessed using mRNA sequencing, and mycotoxin levels were analysed by U-HPLC-HRMS/MS. Despite the different trends for micromycetes and mycotoxins after application of variously intense PEF conditions, significant reductions were generally observed. The greatest decrease was for F. sporotrichioides and F. poae, where up to six fold lower levels were achieved for malts produced from the PEF-treated barley when compared to the control. For F. culmorum and F. graminearum, up to a two-fold reduction in the PEF-generated malts was observed. These reductions mostly correlated with a decrease in relevant mycotoxins, specifically type A trichothecenes.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Toxins

  • ISSN

    2072-6651

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    16

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    19

  • Strana od-do

    537

  • Kód UT WoS článku

    001383722000001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85213488518