Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pulsed electric field treatment applied to barley before malting reduces Fusarium pathogens without compromising the quality of the final malt

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F24%3A10177173" target="_blank" >RIV/00027006:_____/24:10177173 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/24:43930558

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643824008545/pdfft?md5=3da649f60a441b9b7a82cd18ff35d992&pid=1-s2.0-S0023643824008545-main.pdf" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643824008545/pdfft?md5=3da649f60a441b9b7a82cd18ff35d992&pid=1-s2.0-S0023643824008545-main.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2024.116575" target="_blank" >10.1016/j.lwt.2024.116575</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Pulsed electric field treatment applied to barley before malting reduces Fusarium pathogens without compromising the quality of the final malt

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The growth of micromycetes and the associated production of mycotoxins during malting represents a potential safety issue and an economic challenge regarding the quality of beer as a product manufactured from malt. The treatment of malted cereals with a pulsed electric field (PEF) may be one method to overcome this issue. In this work were tested PEF conditions that would lead to a reduction in fungal growth without suppressing germination and thus causing deterioration in the technological parameters of the malt. Pre-soaking the grain for more than 3.5 h prior to PEF treatment was found to significantly reduce the germination energy and, compared to the untreated sample, enzymatic activity of the resulting malt. Therefore, a modification consisting of a short presoaking (10 min) and PEF treatment (field intensity 3.8 kV/cm, 100 pulses with peak width 20 mu s) in a high conductivity environment (0.05 mol/L phosphate buffer) was implemented. This treatment led to a reduction (up to 80%) in growth of some Fusarium species (F. sporotrichoides and F. poae) and the production of corresponding mycotoxins, mainly trichothecenes A and ennianthins. Moreover, the treated malt did not differ significantly from the control malt in terms of enzymatic activity.

  • Název v anglickém jazyce

    Pulsed electric field treatment applied to barley before malting reduces Fusarium pathogens without compromising the quality of the final malt

  • Popis výsledku anglicky

    The growth of micromycetes and the associated production of mycotoxins during malting represents a potential safety issue and an economic challenge regarding the quality of beer as a product manufactured from malt. The treatment of malted cereals with a pulsed electric field (PEF) may be one method to overcome this issue. In this work were tested PEF conditions that would lead to a reduction in fungal growth without suppressing germination and thus causing deterioration in the technological parameters of the malt. Pre-soaking the grain for more than 3.5 h prior to PEF treatment was found to significantly reduce the germination energy and, compared to the untreated sample, enzymatic activity of the resulting malt. Therefore, a modification consisting of a short presoaking (10 min) and PEF treatment (field intensity 3.8 kV/cm, 100 pulses with peak width 20 mu s) in a high conductivity environment (0.05 mol/L phosphate buffer) was implemented. This treatment led to a reduction (up to 80%) in growth of some Fusarium species (F. sporotrichoides and F. poae) and the production of corresponding mycotoxins, mainly trichothecenes A and ennianthins. Moreover, the treated malt did not differ significantly from the control malt in terms of enzymatic activity.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY

  • ISSN

    0023-6438

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    206

  • Číslo periodika v rámci svazku

    AUG 15 2024

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    116575

  • Kód UT WoS článku

    001288000600001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85200131084