Efektivní způsob uchovávání genetických zdrojů česneku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F24%3A10177746" target="_blank" >RIV/00027006:_____/24:10177746 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Efektivní způsob uchovávání genetických zdrojů česneku
Popis výsledku v původním jazyce
Kryokonzervace umožnuje dlouhodobé uchování vzrostných vrcholů česneku při ultra-nízké teplotě v kapalném dusíku, při kterém dochází k zastavení všech biochemických reakcí (Zámečník et al. 2012). Díky této metodě je tak umožněno dlouhodobé uchování geneticky stabilního materiálu. V rámci výzkumu byly testovány dvě jednoduché a účinné metody kryokonzervace využívající hliníkové plíšky. Obě metody byly vyvinuty specificky pro česnek. Obě metody, V-plate i D-plate, využívají proces tzv. vitrifikace, tedy techniku, při níž rostlinný materiál přechází do skelného stavu díky kryoprotektivnímu roztoku, který eliminuje tvorbu ledových krystalů, které by jinak mohly poškodit buněčné struktury (Niino et.al. 2019). Při metodě V-plate se provádí dehydratace právě pomocí vitrifikačního roztoku. U této metody se jedná o roztok PVS2 (Plant Vitrification Solution 2) jehož složkou je dimethylsulfoxid (DMSO). Podle (Kobayashi et al., 2005) může být tento kryoprotektant pro rostlinné tkáně škodlivý a může způsobit somaklonální variabilitu nebo mutagenezi. Proto v rámci našich experimentů byl využit roztok PVS3 (Sakai et al. 1990). U metody D-plate jsou vzorky po ošetření vitrifikačním roztokem dehydratovány fyzikálně nad silikagelem, popřípadě nad roztoky solí o známé aktivitě vody (Kim et al., 2006). Cílem výzkumu je dosažení vyšší životaschopnosti a regenerace vzrostných vrcholů po odmražení vzorků z teplot kapalného dusíku.
Název v anglickém jazyce
An effective method for preserving genetic resources of garlic
Popis výsledku anglicky
Cryopreservation enables the long-term storage of garlic shoot tips at ultra-low temperatures in liquid nitrogen, whereby all biochemical reactions cease (Zámečník et al., 2012). This method allows for the preservation of genetically stable material over extended periods. In this research, two simple and effective cryopreservation methods using aluminium foil strips have been tested. Both methods were specifically designed for garlic.Both methods, V-plate and D-plate, utilize vitrification process. Vitrification involves transitioning plant material into a glassy state using cryoprotective solutions that prevent the formation of ice crystals, which could otherwise damage cellular structures (Niino et al., 2019). In the V-plate method, dehydration is achieved using a vitrification solution. Specifically, the PVS2 (Plant Vitrification Solution 2) is used, which contains dimethyl sulfoxide (DMSO). According to Kobayashi et al. (2005), this cryoprotectant can be harmful to plant tissues, potentially causing somaclonal variation or mutagenesis. Therefore, in our experiments, the PVS3 solution will be used instead PVS 2 (Sakai et al. 1990).In the D-plate method, samples are first treated using the vitrification solution and then dehydrated physically using silica gel or salt solutions with known water activity (Kim et al., 2006). The aim of our research is to achieve higher viability and regeneration rates after sample thawing.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů