Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv osmotickéhio stresu na toleranci k dehydrataci a kryoprezervace vzrostných vrcholů Solanum tuberosum shoot tips.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F99%3A%230000029" target="_blank" >RIV/00027006:_____/99:#0000029 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of osmotic stress on the dehydration tolerance and cryopreservation of Solanum tuberosum shoot tips.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    "Four different preculture treatments were tested for their ability to enhance survival of potato shoot tips (cv. Desirée) after both dehydration and cryopreservation. The encapsulation/dehydration method and rapid freezing were used. Further, accumulation of sucrose, glucose, fructose, glycerol and proline in the apices during the treatments was measured. Very high internal sucrose concentrations (up to 27.8 % of dry mass) was essential to reach high survival rates after cryopreservation, but not afterdehydration only. The highest survival rate (78.8%) was obtained when osmotic stress was induced by adding 2 M sucrose solution to donor plants for 5 days, followed by 0.7 M sucrose preculture of isolated shoot tips for 1 day. The results demonstrate that drought hardening would be able to replace the effect of low temperatures in such plants, which are not able to be cold hardened.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of osmotic stress on the dehydration tolerance and cryopreservation of Solanum tuberosum shoot tips.

  • Popis výsledku anglicky

    "Four different preculture treatments were tested for their ability to enhance survival of potato shoot tips (cv. Desirée) after both dehydration and cryopreservation. The encapsulation/dehydration method and rapid freezing were used. Further, accumulation of sucrose, glucose, fructose, glycerol and proline in the apices during the treatments was measured. Very high internal sucrose concentrations (up to 27.8 % of dry mass) was essential to reach high survival rates after cryopreservation, but not afterdehydration only. The highest survival rate (78.8%) was obtained when osmotic stress was induced by adding 2 M sucrose solution to donor plants for 5 days, followed by 0.7 M sucrose preculture of isolated shoot tips for 1 day. The results demonstrate that drought hardening would be able to replace the effect of low temperatures in such plants, which are not able to be cold hardened.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA522%2F98%2F0861" target="_blank" >GA522/98/0861: Kryoprezervace rostlin vitrifikací - metoda zamezující tvorbě ledových krystalů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    1999

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Cryo-Letters

  • ISSN

    0143-2044

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    20

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    339-346

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus