Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změny obsahu ABA, osmotického potenciálu a proteinů v plně vyvinutých listech u chladem otužovaných obilnin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F99%3A487" target="_blank" >RIV/00027006:_____/99:487 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Changes in ABA, osmotic potential and proteins in fully- expanded leaves of cold-hardened cereals

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Intact mature leaves provide a suitable model of non-expanding green tissues and we used them for studying physiological changes during cold hardening of winter cereals (2 wheat and 4 barley cultivars). The leaf area in the expanded leaf did not change in both hardened (3 oC) and control (16 oC) plants. The ratio of water weight : dry weight decreased significantly only under hardening conditions. This decrease was due to an increase in dry weight rather than a decrease in water content. The accumulation of dry weight was accompanied with decreasing of osmotic potential and increasing of frost hardiness during cold hardening. The content of ABA in expanded leaf fluctuated transiently in both control and hardened plants, but no significant change in theABA level was observed either in the hardened and control leaf or in the cultivars with different frost hardiness. Patterns of proteins were different in expanded and young (expanding) leaf during cold hardening. High-molecular weight so

  • Název v anglickém jazyce

    Changes in ABA, osmotic potential and proteins in fully- expanded leaves of cold-hardened cereals

  • Popis výsledku anglicky

    Intact mature leaves provide a suitable model of non-expanding green tissues and we used them for studying physiological changes during cold hardening of winter cereals (2 wheat and 4 barley cultivars). The leaf area in the expanded leaf did not change in both hardened (3 oC) and control (16 oC) plants. The ratio of water weight : dry weight decreased significantly only under hardening conditions. This decrease was due to an increase in dry weight rather than a decrease in water content. The accumulation of dry weight was accompanied with decreasing of osmotic potential and increasing of frost hardiness during cold hardening. The content of ABA in expanded leaf fluctuated transiently in both control and hardened plants, but no significant change in theABA level was observed either in the hardened and control leaf or in the cultivars with different frost hardiness. Patterns of proteins were different in expanded and young (expanding) leaf during cold hardening. High-molecular weight so

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/OC%20814.20" target="_blank" >OC 814.20: Rozvoj a využití plodin pro chladné a vlhké oblasti Evropy</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    1999

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Crop development for cool and wet climate of Europe

  • ISBN

    92-828-6947-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    361-367

  • Název nakladatele

    Office for Official Publications of the European Communities

  • Místo vydání

    Belgie

  • Místo konání akce

    Pamplona, Španělsko

  • Datum konání akce

    19. 10. 1998

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku