Změny obsahu ABA, osmotického potenciálu a proteinů v plně vyvinutých listech u chladem otužovaných obilnin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F99%3A487" target="_blank" >RIV/00027006:_____/99:487 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Changes in ABA, osmotic potential and proteins in fully- expanded leaves of cold-hardened cereals
Popis výsledku v původním jazyce
Intact mature leaves provide a suitable model of non-expanding green tissues and we used them for studying physiological changes during cold hardening of winter cereals (2 wheat and 4 barley cultivars). The leaf area in the expanded leaf did not change in both hardened (3 oC) and control (16 oC) plants. The ratio of water weight : dry weight decreased significantly only under hardening conditions. This decrease was due to an increase in dry weight rather than a decrease in water content. The accumulation of dry weight was accompanied with decreasing of osmotic potential and increasing of frost hardiness during cold hardening. The content of ABA in expanded leaf fluctuated transiently in both control and hardened plants, but no significant change in theABA level was observed either in the hardened and control leaf or in the cultivars with different frost hardiness. Patterns of proteins were different in expanded and young (expanding) leaf during cold hardening. High-molecular weight so
Název v anglickém jazyce
Changes in ABA, osmotic potential and proteins in fully- expanded leaves of cold-hardened cereals
Popis výsledku anglicky
Intact mature leaves provide a suitable model of non-expanding green tissues and we used them for studying physiological changes during cold hardening of winter cereals (2 wheat and 4 barley cultivars). The leaf area in the expanded leaf did not change in both hardened (3 oC) and control (16 oC) plants. The ratio of water weight : dry weight decreased significantly only under hardening conditions. This decrease was due to an increase in dry weight rather than a decrease in water content. The accumulation of dry weight was accompanied with decreasing of osmotic potential and increasing of frost hardiness during cold hardening. The content of ABA in expanded leaf fluctuated transiently in both control and hardened plants, but no significant change in theABA level was observed either in the hardened and control leaf or in the cultivars with different frost hardiness. Patterns of proteins were different in expanded and young (expanding) leaf during cold hardening. High-molecular weight so
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/OC%20814.20" target="_blank" >OC 814.20: Rozvoj a využití plodin pro chladné a vlhké oblasti Evropy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
1999
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Crop development for cool and wet climate of Europe
ISBN
92-828-6947-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
361-367
Název nakladatele
Office for Official Publications of the European Communities
Místo vydání
Belgie
Místo konání akce
Pamplona, Španělsko
Datum konání akce
19. 10. 1998
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—