Vybrané biochemické parametry v krevním séru dojnic zaprahovaných tradičně nebo antibiotiky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F00%3A00000314" target="_blank" >RIV/00027014:_____/00:00000314 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vybrané biochemické parametry v krevním séru dojnic zaprahovaných tradičně nebo antibiotiky
Popis výsledku v původním jazyce
Sledování se uskutečnilo v účelovém zařízení VÚŽV Uhříněves. Na 21 dojnicích plemene holštýnského skotu a jejich kříženek rozdělených do 2 skupin, I (n=10) a II (n=11) podle způsobu zaprahování. Dojnice zařazené do skupiny II byly zaprahovány antibiotikem (Orbenin Dry Cow). U skupiny I byl uplatněn tradiční způsob zaprahování pomocí krmné techniky. Sledované dojnice byly na druhé a třetí laktaci. Skupina I byla zasušena pomocí krmné techniky, kdTakto ošetřené dojnice se již do porodu nedojily. V obdobístání na sucho byla pokusným a kontrolním dojnicím zkrmována jednotná krmná dávka standardních statkových krmiv tj. kukuřičné siláže (6kg), vojtěškové senáže (10kg), vojtěškového sena (1kg), siláTelení proběhlo v průběhu 3 měsíců (srpen - říjen). Pro celkové posouzení a zhodnocení obou způsobů zaprahování dojnic byly sledovány následující ukazatele: - množství mleziva a kvalita mleziva v 1. nádoji (obsah IgG, specifická hmotnost). - celková prod
Název v anglickém jazyce
Selected biochemical parameters of serum of dairy cows dried conventionally or by means of antibiotics
Popis výsledku anglicky
Two methods of the drying-off of cows were compared. Ten cows were dried-off by means of feed technique and eleven cows using the "Orbenin Dry Cow". Samples of serum of cows were taken 3 months, 1 month and 1 week before parturition. There were no majordifferenCES in the following parameters of serum: concentration of IgG, glucose, total protein, cholesterol, Ca, Mg, P, Fe and aminotranferases. Thus it can be concluded that the method of drying-off of cows had no effect on serum par
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EP0960006339" target="_blank" >EP0960006339: Optimalizace krmné techniky vysokoužitkových dojnic</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2000
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální problémy šlechtění, chovu, zdraví a produkce skotu
ISBN
80-85645-39-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Název nakladatele
Zemědělská fakulta v Českých Budějovicích
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—