Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Etologie pastvy ovcí a koz na zvláště chráněných územích Prahy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F04%3A00010242" target="_blank" >RIV/00027014:_____/04:00010242 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Etologie pastvy ovcí a koz na zvláště chráněných územích Prahy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Etologická pozorování probíhala při regenerační pastvě porostů skalních stepí na pěti zvláště chráněných územích Prahy. Byl sledován rozdíl pastevních aktivit a potravního výběru výškových pater bylin a dřevin mezi ovcemi a kozami. Současně byla sledována teplota, oblačnost a srážky. Kozy se v průměru pásly 81% a ovce 71% z doby sledování. Ovce strávily 88% doby pastvy na bylinách a pouze 12 % na dřevinách (byly zaměřeny více na nízké a střední bylinné patro), zatímco kozy věnovaly 43 % pastevního časubylinám (s rovnoměrnějším opásáním pater) a 67 % dřevinám. Kozy oproti ovcím byly odolnější vůči vysokým teplotám a citlivější na déšť. Na potravní výběr ovcí i koz měly vliv specifické podmínky území.

  • Název v anglickém jazyce

    Ethology of sheep and goats grazing on particularly protected areas of Prague

  • Popis výsledku anglicky

    Ethological observations were conducted simultaneously with regeneration grazing on rocky grassland in five particularly protected areas of Prague. Differences in grazing activities and diet selection between levels in three herb and two woody layers with sheep and goats were recorded as well as air temperature, cloudiness and precipitation. Goats grazed on the average 81% and sheep 71% of recording period. Sheep spent 88% of grazing time on herbs and 12% on woody plants (they grazed preferentially lowand medium herb levels), while goats 43% and 57%, respectively (their grazing of individual levels was more uniform). Goats were more resisting to high temperatures and less to rain. Diet selection was affected by specific land conditions.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EH - Ekologie – společenstva

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Ovce - kozy Seč 2004. Sborník přednášek z mezinárodní konference a setkání chovatelů

  • ISBN

    1213-600X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    58-60

  • Název nakladatele

    MZLU

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Seč u Chrudimi

  • Datum konání akce

    19. 11. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku