Degradace škrobu krmiva v bachoru přežvýkavců a metody stanovení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F04%3A00010292" target="_blank" >RIV/00027014:_____/04:00010292 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Degradace škrobu krmiva v bachoru přežvýkavců a metody stanovení
Popis výsledku v původním jazyce
Metodou in vitro byla stanovena bachorová degradovatelnost škrobu u souboru zrnin. Soubor zahrnoval 6 krmiv: 1 vzorek pšeničného šrotu, 1 vzorek louhované pšenice, ječný šrot, louhovaný ječmen, 1 vzorek ovesného šrotu a kukuřičný šrot. Bachorová degradovatelnost škrobu byla stanovena fermentací krmiva v časech 2, 4, 6, 16 a 24 hodin. Výrazný rozdíl v intenzitě degradace škrobu byl zjištěn mezi vzorky ošetřenými louhováním a vzorky neošetřených šrotů ve dvouhodinové fermentaci, čtyřhodinové fermentaci ašestihodinové fermentaci. Získáno bylo následující pořadí obilnin podle rychlosti degradace škrobu v bachoru (od nejvyšší po nejnižší hodnotu): ovesný šrot, pšeničný šrot, ječný šrot, kukuřičný šrot, louhovaná pšenice a ječmen. Výzkumy v této oblasti seprovádějí metodami in sacco nebo laboratorními metodami in vitro. Předností in vitro metod je větší reprodukovatelnost a jednodušší postup bez použití zvířete.
Název v anglickém jazyce
Ruminal starch degradability for ruminants and methods of determination
Popis výsledku anglicky
An in vitro method was used to determine ruminal degradability of starch in a set of cereal grains. The set included 6 feed samples, including 1 sample of ground wheat, 1 sample of wheat treated with sodium hydroxide, ground barley, barley treated with sodium hydroxide, 1 sample of ground oats and ground maize. Ruminal degradability of starch was assayed by the feed fermentation for 2, 4, 6, 16 and 24 hours. A significant difference in starch degradability was found between treated and untreated groundsamples after 2-hour fermentation, 4-hour fermentation and 6-hour fermentation. On the basis of the rate of ruminal degradability of starch the order of cereal grains was as follows (from the highest to the lowest value): ground oats, ground wheat, groundbarley, ground maize, wheat and barley treated with sodium hydroxide. Research in this area is provided using in sacco or laboratory in vitro methods.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QD0176" target="_blank" >QD0176: INTENZIFIKACE A EFEKTIVNÍ MANAGEMENT CHOVU DOJENÉHO SKOTU S OHLEDEM NA BUDOUCÍ ČLENSTVÍ V EU</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
12-13
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—