Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Degradace škrobu krmiva v bachoru přežvýkavců a metody stanovení

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F04%3A00010292" target="_blank" >RIV/00027014:_____/04:00010292 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Degradace škrobu krmiva v bachoru přežvýkavců a metody stanovení

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Metodou in vitro byla stanovena bachorová degradovatelnost škrobu u souboru zrnin. Soubor zahrnoval 6 krmiv: 1 vzorek pšeničného šrotu, 1 vzorek louhované pšenice, ječný šrot, louhovaný ječmen, 1 vzorek ovesného šrotu a kukuřičný šrot. Bachorová degradovatelnost škrobu byla stanovena fermentací krmiva v časech 2, 4, 6, 16 a 24 hodin. Výrazný rozdíl v intenzitě degradace škrobu byl zjištěn mezi vzorky ošetřenými louhováním a vzorky neošetřených šrotů ve dvouhodinové fermentaci, čtyřhodinové fermentaci ašestihodinové fermentaci. Získáno bylo následující pořadí obilnin podle rychlosti degradace škrobu v bachoru (od nejvyšší po nejnižší hodnotu): ovesný šrot, pšeničný šrot, ječný šrot, kukuřičný šrot, louhovaná pšenice a ječmen. Výzkumy v této oblasti seprovádějí metodami in sacco nebo laboratorními metodami in vitro. Předností in vitro metod je větší reprodukovatelnost a jednodušší postup bez použití zvířete.

  • Název v anglickém jazyce

    Ruminal starch degradability for ruminants and methods of determination

  • Popis výsledku anglicky

    An in vitro method was used to determine ruminal degradability of starch in a set of cereal grains. The set included 6 feed samples, including 1 sample of ground wheat, 1 sample of wheat treated with sodium hydroxide, ground barley, barley treated with sodium hydroxide, 1 sample of ground oats and ground maize. Ruminal degradability of starch was assayed by the feed fermentation for 2, 4, 6, 16 and 24 hours. A significant difference in starch degradability was found between treated and untreated groundsamples after 2-hour fermentation, 4-hour fermentation and 6-hour fermentation. On the basis of the rate of ruminal degradability of starch the order of cereal grains was as follows (from the highest to the lowest value): ground oats, ground wheat, groundbarley, ground maize, wheat and barley treated with sodium hydroxide. Research in this area is provided using in sacco or laboratory in vitro methods.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QD0176" target="_blank" >QD0176: INTENZIFIKACE A EFEKTIVNÍ MANAGEMENT CHOVU DOJENÉHO SKOTU S OHLEDEM NA BUDOUCÍ ČLENSTVÍ V EU</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Náš chov

  • ISSN

    0027-8068

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    64

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    12-13

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus