Vliv zkrmování řepkových pokrutin a extrudovaných sojových bobů na užitkovost laktujících krav a skladbu mastných kyselin v mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000275" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000275 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/67985904:_____/06:00041108
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The influence of feeding rapeseed cake and extruded soyabean on the performance of lactating cows and the fatty acid pattern of milk
Popis výsledku v původním jazyce
Holstein cows were fed TMR supplemented with protected palm fat (PPF), rapeseed cake (RC) or extruded soyabean (ESB). PPF cows consumed significantly less feed and produced more milk than RC and ESB (32.9, 31.7 and 30.7 kg FCM.day-1, respectively). Milkfat from RC and ESB cows contained significantly more stearic, vaccenic and conjugated linoleic acid, and less palmitic acid then milk fat of PPF cows. The content of PUFA from ESB group was higher, the atherogenicity of its fatty acids was lower than inother cows, but the oxidative stability of milk fat was lower. RC significantly increased the spreadability index of butter. In ESB diet the crude protein was less degradable than in others. Body weights of RC and ESB increased by 11.13 and 15.6 kg, respectively, in PPF body weights decreased by 1.7 kg. Feeding oilseed-based supplements decreased milk yield and milk production efficiency somewhat, but improved the nutritional quality of milk fat.
Název v anglickém jazyce
The influence of feeding rapeseed cake and extruded soyabean on the performance of lactating cows and the fatty acid pattern of milk
Popis výsledku anglicky
Holstein cows were fed TMR supplemented with protected palm fat (PPF), rapeseed cake (RC) or extruded soyabean (ESB). PPF cows consumed significantly less feed and produced more milk than RC and ESB (32.9, 31.7 and 30.7 kg FCM.day-1, respectively). Milkfat from RC and ESB cows contained significantly more stearic, vaccenic and conjugated linoleic acid, and less palmitic acid then milk fat of PPF cows. The content of PUFA from ESB group was higher, the atherogenicity of its fatty acids was lower than inother cows, but the oxidative stability of milk fat was lower. RC significantly increased the spreadability index of butter. In ESB diet the crude protein was less degradable than in others. Body weights of RC and ESB increased by 11.13 and 15.6 kg, respectively, in PPF body weights decreased by 1.7 kg. Feeding oilseed-based supplements decreased milk yield and milk production efficiency somewhat, but improved the nutritional quality of milk fat.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Animal and Feed Sciences
ISSN
1230-1388
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
PL - Polská republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
3
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—