Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv zkrmování řepkových pokrutin a extrudovaných sojových bobů na užitkovost laktujících krav a skladbu mastných kyselin v mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000275" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000275 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/67985904:_____/06:00041108

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The influence of feeding rapeseed cake and extruded soyabean on the performance of lactating cows and the fatty acid pattern of milk

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Holstein cows were fed TMR supplemented with protected palm fat (PPF), rapeseed cake (RC) or extruded soyabean (ESB). PPF cows consumed significantly less feed and produced more milk than RC and ESB (32.9, 31.7 and 30.7 kg FCM.day-1, respectively). Milkfat from RC and ESB cows contained significantly more stearic, vaccenic and conjugated linoleic acid, and less palmitic acid then milk fat of PPF cows. The content of PUFA from ESB group was higher, the atherogenicity of its fatty acids was lower than inother cows, but the oxidative stability of milk fat was lower. RC significantly increased the spreadability index of butter. In ESB diet the crude protein was less degradable than in others. Body weights of RC and ESB increased by 11.13 and 15.6 kg, respectively, in PPF body weights decreased by 1.7 kg. Feeding oilseed-based supplements decreased milk yield and milk production efficiency somewhat, but improved the nutritional quality of milk fat.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of feeding rapeseed cake and extruded soyabean on the performance of lactating cows and the fatty acid pattern of milk

  • Popis výsledku anglicky

    Holstein cows were fed TMR supplemented with protected palm fat (PPF), rapeseed cake (RC) or extruded soyabean (ESB). PPF cows consumed significantly less feed and produced more milk than RC and ESB (32.9, 31.7 and 30.7 kg FCM.day-1, respectively). Milkfat from RC and ESB cows contained significantly more stearic, vaccenic and conjugated linoleic acid, and less palmitic acid then milk fat of PPF cows. The content of PUFA from ESB group was higher, the atherogenicity of its fatty acids was lower than inother cows, but the oxidative stability of milk fat was lower. RC significantly increased the spreadability index of butter. In ESB diet the crude protein was less degradable than in others. Body weights of RC and ESB increased by 11.13 and 15.6 kg, respectively, in PPF body weights decreased by 1.7 kg. Feeding oilseed-based supplements decreased milk yield and milk production efficiency somewhat, but improved the nutritional quality of milk fat.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Animal and Feed Sciences

  • ISSN

    1230-1388

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    3

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus