Krmná hodnota trvalých travních porostů v závislosti na vegetační fázi píce v horské oblasti ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000343" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000343 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Krmná hodnota trvalých travních porostů v závislosti na vegetační fázi píce v horské oblasti ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Ze tří různých nadmořských výšek (650, 700 resp. 850 m) byly během 1 vegetační sezóny (duben-červenec 2002) odebírány vzorky pastevní píce. Píce byla analyzována na obsah základních živin, in vitro stravitelnost organické hmoty (OM), in vitro stravitelnost neutrálně ? detergentní vlákniny (NDF) a in situ degradovatelnost NDF. Termín odběru statisticky významně ovlivnil (P lt;0,001) obsah jednotlivých složek píce - popel, N-látky (CP), NDF, acido-detergentní vlákninu (ADF) a acido-detergentní lignin (ADL). S narůstající nadmořskou výškou klesala in vitro stravitelnost OM a NDF. Hodnoty in vitro stravitelné OM a NDF byly v průměru 622,8 resp. 390,6 g.kg-1 sušiny. Efektivní bachorová degradovatelnost (ED) NDF rovněž klesala s narůstající nadmořskou výškou; průměrné hodnoty ED pro jednotlivé nadmořské výšky byly 0,574, 0,520 resp. 0,508. Parametry in situ degradovatelnosti byly predikovány z obsahu NDF frakce a in vivo stravitelnosti OM, která vycházela z enzymatické in vitro stravitelnost
Název v anglickém jazyce
Nutritive value of forage growing period of czech mountain grasslands
Popis výsledku anglicky
Twenty-four samples of Czech pasture forages were harvested from three different altitudes (650 m, 700 m and 850 m) during the growing season from April to July 2002. The samples were analyzed for chemical composition, in vitro digestibility of organic matter (OM) and in vitro digestibility of neutral-detergent fibre (NDF) and in situ rumen degradability of NDF. The contents of ash, crude protein (CP), NDF, acid-detergent fibre (ADF) and acid-detergent lignin (ADL) were significantly (P lt; 0.001) affected by harvest time. In vitro OM and NDF digestibility generally decreased for higher altitudes. The in vitro OM and NDF amounted on average 622.8 and 390.6 g.kg-1, respectively. The effective ruminal degradability (ED) of NDF also decreased (P lt; 0.001) with increasing altitude with 0.574, 0.520 and 0.508, respectively. In situ characteristics were predicted using multiple regression equations on chemical analysis of NDF and in vivo sheep OM calculated from the in vitro enzymatic metho
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B44037" target="_blank" >1B44037: Kontrola procesu zvýšení kvality mléka a mléčných výrobků dotací chráněných esenciálních aminokyselin.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výživa zvierat 2006
ISBN
80-8077-035-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
26-29
Název nakladatele
UVL
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
14. 9. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—