Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Krmná hodnota trvalých travních porostů v závislosti na vegetační fázi píce v horské oblasti ČR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000343" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000343 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Krmná hodnota trvalých travních porostů v závislosti na vegetační fázi píce v horské oblasti ČR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ze tří různých nadmořských výšek (650, 700 resp. 850 m) byly během 1 vegetační sezóny (duben-červenec 2002) odebírány vzorky pastevní píce. Píce byla analyzována na obsah základních živin, in vitro stravitelnost organické hmoty (OM), in vitro stravitelnost neutrálně ? detergentní vlákniny (NDF) a in situ degradovatelnost NDF. Termín odběru statisticky významně ovlivnil (P lt;0,001) obsah jednotlivých složek píce - popel, N-látky (CP), NDF, acido-detergentní vlákninu (ADF) a acido-detergentní lignin (ADL). S narůstající nadmořskou výškou klesala in vitro stravitelnost OM a NDF. Hodnoty in vitro stravitelné OM a NDF byly v průměru 622,8 resp. 390,6 g.kg-1 sušiny. Efektivní bachorová degradovatelnost (ED) NDF rovněž klesala s narůstající nadmořskou výškou; průměrné hodnoty ED pro jednotlivé nadmořské výšky byly 0,574, 0,520 resp. 0,508. Parametry in situ degradovatelnosti byly predikovány z obsahu NDF frakce a in vivo stravitelnosti OM, která vycházela z enzymatické in vitro stravitelnost

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritive value of forage growing period of czech mountain grasslands

  • Popis výsledku anglicky

    Twenty-four samples of Czech pasture forages were harvested from three different altitudes (650 m, 700 m and 850 m) during the growing season from April to July 2002. The samples were analyzed for chemical composition, in vitro digestibility of organic matter (OM) and in vitro digestibility of neutral-detergent fibre (NDF) and in situ rumen degradability of NDF. The contents of ash, crude protein (CP), NDF, acid-detergent fibre (ADF) and acid-detergent lignin (ADL) were significantly (P lt; 0.001) affected by harvest time. In vitro OM and NDF digestibility generally decreased for higher altitudes. The in vitro OM and NDF amounted on average 622.8 and 390.6 g.kg-1, respectively. The effective ruminal degradability (ED) of NDF also decreased (P lt; 0.001) with increasing altitude with 0.574, 0.520 and 0.508, respectively. In situ characteristics were predicted using multiple regression equations on chemical analysis of NDF and in vivo sheep OM calculated from the in vitro enzymatic metho

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1B44037" target="_blank" >1B44037: Kontrola procesu zvýšení kvality mléka a mléčných výrobků dotací chráněných esenciálních aminokyselin.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Výživa zvierat 2006

  • ISBN

    80-8077-035-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    26-29

  • Název nakladatele

    UVL

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Košice

  • Datum konání akce

    14. 9. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku