Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Produkční význam pastvy skotu vyjádřený nutričním potenciálem pastevní píce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000729" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000729 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Produkční význam pastvy skotu vyjádřený nutričním potenciálem pastevní píce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo porovnat nutriční hodnotu tří pastevních porostů v horské oblasti České republiky. Součástí tohoto experimentu byly chemické rozbory, in situ metoda ke stanovení degradovatelnosti neutrálně-detergentní vlákniny (NDF) a in vitro metody určující stravitelnost organické hmoty (OH) a NDF. Hodnoty popele, dusíkatých látek (NL), NDF, acido-detergentní vlákniny (ADF) a acido-detergentního ligninu (ADL) byly v průměru 7,7 %; 14,1 %; 46,8 %; 27,9 % respektive 3,9 %. In vitro stravitelnost OH se pohybovala v průměru kolem 60,7 % pro Tilley a Terry metodu (TT) a 63,8 % pro enzymatickou metodu (E). In vitro stravitelnost NDF stanovená TT a E metodami dosahovala v průměru 39,6 % respektive 38,5 %. S narůstajícím stářím píce byl u pastevních porostů zaznamenán pokles hodnot (P < 0,001) efektivní degradovatelnosti (ED) NDF.

  • Název v anglickém jazyce

    Importance of pasture for cattle production expressed as nutritive function of pasture forage

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to determine and compare the nutrition value of three pastures of Czech mountain area. The experiment was performed using the chemical analyses, in situ method for determination of degradability profile of neutral-detergent fibre (NDF), and in vitro methods determination of organic matter (OM) digestibility and NDF digestibility. The averaged values of ash, crude protein (CP), NDF, acid-detergent fibre (ADF) and acid-detergent lignin (ADL) were 7,7 %; 14,1 %; 46,8 %; 27,9 % and3,9 %, respectively. In vitro digestibility of OM was in average 60,7 % for Tilley and Terry method (TT) and 63,8 % for enzymatic method (E). In vitro digestibility of NDF was in average 39,6 % and 38,5 % for TT and E, respectively. Values of effectivedegradability (ED) of NDF significantly decreased (P < 0,001) with increasing maturity stage of pasture forage.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1B44037" target="_blank" >1B44037: Kontrola procesu zvýšení kvality mléka a mléčných výrobků dotací chráněných esenciálních aminokyselin.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Agroregion 2006

  • ISBN

    80-7040-869-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    105-108

  • Název nakladatele

    Jihočeská univerzita

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Místo konání akce

    České Budějovice

  • Datum konání akce

    24. 8. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku