Produkční význam pastvy skotu vyjádřený nutričním potenciálem pastevní píce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000729" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000729 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produkční význam pastvy skotu vyjádřený nutričním potenciálem pastevní píce
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo porovnat nutriční hodnotu tří pastevních porostů v horské oblasti České republiky. Součástí tohoto experimentu byly chemické rozbory, in situ metoda ke stanovení degradovatelnosti neutrálně-detergentní vlákniny (NDF) a in vitro metody určující stravitelnost organické hmoty (OH) a NDF. Hodnoty popele, dusíkatých látek (NL), NDF, acido-detergentní vlákniny (ADF) a acido-detergentního ligninu (ADL) byly v průměru 7,7 %; 14,1 %; 46,8 %; 27,9 % respektive 3,9 %. In vitro stravitelnost OH se pohybovala v průměru kolem 60,7 % pro Tilley a Terry metodu (TT) a 63,8 % pro enzymatickou metodu (E). In vitro stravitelnost NDF stanovená TT a E metodami dosahovala v průměru 39,6 % respektive 38,5 %. S narůstajícím stářím píce byl u pastevních porostů zaznamenán pokles hodnot (P < 0,001) efektivní degradovatelnosti (ED) NDF.
Název v anglickém jazyce
Importance of pasture for cattle production expressed as nutritive function of pasture forage
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine and compare the nutrition value of three pastures of Czech mountain area. The experiment was performed using the chemical analyses, in situ method for determination of degradability profile of neutral-detergent fibre (NDF), and in vitro methods determination of organic matter (OM) digestibility and NDF digestibility. The averaged values of ash, crude protein (CP), NDF, acid-detergent fibre (ADF) and acid-detergent lignin (ADL) were 7,7 %; 14,1 %; 46,8 %; 27,9 % and3,9 %, respectively. In vitro digestibility of OM was in average 60,7 % for Tilley and Terry method (TT) and 63,8 % for enzymatic method (E). In vitro digestibility of NDF was in average 39,6 % and 38,5 % for TT and E, respectively. Values of effectivedegradability (ED) of NDF significantly decreased (P < 0,001) with increasing maturity stage of pasture forage.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B44037" target="_blank" >1B44037: Kontrola procesu zvýšení kvality mléka a mléčných výrobků dotací chráněných esenciálních aminokyselin.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Agroregion 2006
ISBN
80-7040-869-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
105-108
Název nakladatele
Jihočeská univerzita
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
24. 8. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—