Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bachorová degradace a intestinální stravitelnost aminokyselin lučního porostu u skotu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000262" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000262 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Bachorová degradace a intestinální stravitelnost aminokyselin lučního porostu u skotu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této studie bylo popsat bachorovou degradovatelnost jednotlivých aminokyselin (AK) u píce lučního porostu. Bachorová degadovatelnost AK byla stanovena in situ metodou, na třech kanylovaných holštýnských kravách, v inkubačních intervalech 0, 2, 4, 8, 16, 24 a 48 hodin. U píce byla laboratorně stanovena sušina, popel, tuk, organická hmota (OH), dusíkaté látky (NL), hrubá vláknina, bezdusíkaté látky výtažkové (BNLV), neutrálně-detergentní vláknina (NDF), acido-detergentní vláknina (ADF), acido-detergentní lignin (ADL) a jednotlivé esenciální AK a neesenciální AK. Hodnoty in vitro stravitelnosti OH a brutto energie (BE) byly v průměru 59,0 % a 19,6 MJ.kg-1 absolutní sušiny, respektive. In situ degradovatelnost AK stanovená po 16 h inkubování krmiva vbachoru kolísala mezi 14,3 % (methionin) a 52,5 % (thyroxin). Střevní stravitelnost AK byla v rozmezí 53 % (cystin) a 74 % (arginin).

  • Název v anglickém jazyce

    The ruminal degradability and intestinal digestibility of amino acids of grassland forage

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of this study was to quantify ruminal digestive processes of individual amino acids (AA). The ruminal degradability of AA of forage samples was estimated by in situ method with three rumen cannulated Holstein cows, using 0, 2, 4, 8, 16, 24and 48 hours of incubation intervals. The original sample of forage was analysed for content of dry matter (DM), ash, ether extract (EE), organic matter (OM), crude protein (CP), crude fibre (CF), nitrogen-free extract (NFE), neutral-detergent fibre (NDF), acid-detergent fibre (ADF), acid-detergent lignin (ADL) and individual essential and nonessential AA. In vitro digestibility of OM was in average 59,0 % and gross energy (GE) achieved 19,6 MJ.kg-1 of absolute DM. The in situ degradability of AA determined after 16 h of incubation varied between 14,3 % (methionin) and 52,5 % (thyroxin). Intestinal digestibility of AA was from 53 % (cystin) to 74 % (arginin).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1B44037" target="_blank" >1B44037: Kontrola procesu zvýšení kvality mléka a mléčných výrobků dotací chráněných esenciálních aminokyselin.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Výživa zvířat 2006 - proteiny

  • ISBN

    80-7157-954-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    150-153

  • Název nakladatele

    MZLU

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    8. 6. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku