Bachorová degradace a intestinální stravitelnost aminokyselin lučního porostu u skotu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000262" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000262 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bachorová degradace a intestinální stravitelnost aminokyselin lučního porostu u skotu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo popsat bachorovou degradovatelnost jednotlivých aminokyselin (AK) u píce lučního porostu. Bachorová degadovatelnost AK byla stanovena in situ metodou, na třech kanylovaných holštýnských kravách, v inkubačních intervalech 0, 2, 4, 8, 16, 24 a 48 hodin. U píce byla laboratorně stanovena sušina, popel, tuk, organická hmota (OH), dusíkaté látky (NL), hrubá vláknina, bezdusíkaté látky výtažkové (BNLV), neutrálně-detergentní vláknina (NDF), acido-detergentní vláknina (ADF), acido-detergentní lignin (ADL) a jednotlivé esenciální AK a neesenciální AK. Hodnoty in vitro stravitelnosti OH a brutto energie (BE) byly v průměru 59,0 % a 19,6 MJ.kg-1 absolutní sušiny, respektive. In situ degradovatelnost AK stanovená po 16 h inkubování krmiva vbachoru kolísala mezi 14,3 % (methionin) a 52,5 % (thyroxin). Střevní stravitelnost AK byla v rozmezí 53 % (cystin) a 74 % (arginin).
Název v anglickém jazyce
The ruminal degradability and intestinal digestibility of amino acids of grassland forage
Popis výsledku anglicky
The objective of this study was to quantify ruminal digestive processes of individual amino acids (AA). The ruminal degradability of AA of forage samples was estimated by in situ method with three rumen cannulated Holstein cows, using 0, 2, 4, 8, 16, 24and 48 hours of incubation intervals. The original sample of forage was analysed for content of dry matter (DM), ash, ether extract (EE), organic matter (OM), crude protein (CP), crude fibre (CF), nitrogen-free extract (NFE), neutral-detergent fibre (NDF), acid-detergent fibre (ADF), acid-detergent lignin (ADL) and individual essential and nonessential AA. In vitro digestibility of OM was in average 59,0 % and gross energy (GE) achieved 19,6 MJ.kg-1 of absolute DM. The in situ degradability of AA determined after 16 h of incubation varied between 14,3 % (methionin) and 52,5 % (thyroxin). Intestinal digestibility of AA was from 53 % (cystin) to 74 % (arginin).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B44037" target="_blank" >1B44037: Kontrola procesu zvýšení kvality mléka a mléčných výrobků dotací chráněných esenciálních aminokyselin.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výživa zvířat 2006 - proteiny
ISBN
80-7157-954-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
150-153
Název nakladatele
MZLU
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
8. 6. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—