Vliv nenasycených mastných kyselin C18 (olejové, linolové a alfa linolenové) na bachorovou fermentaci a produkci izomérů mastných kyselin v umělém bachoru
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F07%3A%230000425" target="_blank" >RIV/00027014:_____/07:#0000425 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of unsaturated C18 fatty acids (oleic, linoleic and alfa-linolenic acid) on ruminal fermentation and production of fatty acid isomers in an artificial rumen
Popis výsledku v původním jazyce
The effect of oleic (OA), linoleic (LA) and alpha-linolenic (ALA) acid used as supplements to a diet with lucerne and barley on rumen fermentation and lipid metabolism was determined in an artificial rumen. The fatty acid (FA) supplementation to a mixeddiet did not affect any parameters of rumen fermentation; the methane production was decreased nonsignificantly. The stoichiometric parameters of rumen fermentation and lipid metabolism were also affected. The concentration of total FA and proportion oflong chain fatty acids increased and proportion of medium chain fatty acids decreased. The biohydrogenation (BH) of fatty acids was characterized by nonsignificantly increased accumulation of stearic acid and trans isomers C18:1 and lower SFA/UFA ratio in the effluent. The concentrations of two main BH intermediates significantly increased compared to the control.
Název v anglickém jazyce
Effect of unsaturated C18 fatty acids (oleic, linoleic and alfa-linolenic acid) on ruminal fermentation and production of fatty acid isomers in an artificial rumen
Popis výsledku anglicky
The effect of oleic (OA), linoleic (LA) and alpha-linolenic (ALA) acid used as supplements to a diet with lucerne and barley on rumen fermentation and lipid metabolism was determined in an artificial rumen. The fatty acid (FA) supplementation to a mixeddiet did not affect any parameters of rumen fermentation; the methane production was decreased nonsignificantly. The stoichiometric parameters of rumen fermentation and lipid metabolism were also affected. The concentration of total FA and proportion oflong chain fatty acids increased and proportion of medium chain fatty acids decreased. The biohydrogenation (BH) of fatty acids was characterized by nonsignificantly increased accumulation of stearic acid and trans isomers C18:1 and lower SFA/UFA ratio in the effluent. The concentrations of two main BH intermediates significantly increased compared to the control.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinární medicína
ISSN
0375-8427
e-ISSN
—
Svazek periodika
52
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
87-94
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—