Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of microbial oil and fish oil on rumen fermentation and metabolism of fatty acids in artificial rumen

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F09%3A%230001007" target="_blank" >RIV/00027014:_____/09:#0001007 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of microbial oil and fish oil on rumen fermentation and metabolism of fatty acids in artificial rumen

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The objective of this study was to examine the effect of microbial (MO) and fish (FO) oils used in their blends as supplements to the diet containing 80 % of hay and 20 % of barley on fermentation and lipid metabolism in artificial rumen. The three different ratios of n-6 and n-3 fatty acids as the blends of MO and FO were used. The addition of all oil blends did not affect degradation of dry matter (DM), detergent fibre, total gas production, but increased the degradation of cellulose and hemicellulosein the diets. Further, this supplementation significantly increased molar percentage (mol %) of propionate and decreased mol % of acetate. The lipid metabolism in artificial rumen was also affected. The concentrations (mg/g rumen fluid DM) of some isomers of vaccenic and conjugated linoleic acids were also increased by the oil blends. Finally, the oil blends caused the incomplete fatty acids biohydrogenation.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of microbial oil and fish oil on rumen fermentation and metabolism of fatty acids in artificial rumen

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of this study was to examine the effect of microbial (MO) and fish (FO) oils used in their blends as supplements to the diet containing 80 % of hay and 20 % of barley on fermentation and lipid metabolism in artificial rumen. The three different ratios of n-6 and n-3 fatty acids as the blends of MO and FO were used. The addition of all oil blends did not affect degradation of dry matter (DM), detergent fibre, total gas production, but increased the degradation of cellulose and hemicellulosein the diets. Further, this supplementation significantly increased molar percentage (mol %) of propionate and decreased mol % of acetate. The lipid metabolism in artificial rumen was also affected. The concentrations (mg/g rumen fluid DM) of some isomers of vaccenic and conjugated linoleic acids were also increased by the oil blends. Finally, the oil blends caused the incomplete fatty acids biohydrogenation.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    54

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000266898000005

  • EID výsledku v databázi Scopus