Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of dietary Schizochytrium microalga oil and fish oil on plasma cholesterol level in rats

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43906296" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43906296 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jpn.12221/epdf" target="_blank" >http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jpn.12221/epdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/jpn.12221" target="_blank" >10.1111/jpn.12221</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of dietary Schizochytrium microalga oil and fish oil on plasma cholesterol level in rats

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The purpose of the study was to test the hypothesis that the dietary oils with different content of n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) eicosapentaenoic acid (EPA) + docosahexaenoic acid (DHA) affect plasma lipid level in rats in a different degree. The diets with 6% of fish oil (FO) and Schizochytrium microalga oil (SchO; EPA+DHA content in the diets 9.5 + 12.3 and 2.6 + 29.5% of the sum of total fatty acids, respectively) were used; the diet with 6% of safflower oil (high content of n-6 PUFA linoleic acid, 65.5%; EPA+ DHA content 0.7 + 0.9%) was used as a control. The difference between FO and SchO was established only in the case of plasma triacylglycerol (TAG) level: plasma TAG of the FO-fed rats did not differ from the control rats (p > 0.05),while SchO decreased (p < 0.05) plasma TAG to 46% of the control. On the other hand, FO and SchO decreased (p < 0.05) total plasma cholesterol (TC) in rats in the same extent, to 73% of the control. Regarding the underlying mechanisms for

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of dietary Schizochytrium microalga oil and fish oil on plasma cholesterol level in rats

  • Popis výsledku anglicky

    The purpose of the study was to test the hypothesis that the dietary oils with different content of n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) eicosapentaenoic acid (EPA) + docosahexaenoic acid (DHA) affect plasma lipid level in rats in a different degree. The diets with 6% of fish oil (FO) and Schizochytrium microalga oil (SchO; EPA+DHA content in the diets 9.5 + 12.3 and 2.6 + 29.5% of the sum of total fatty acids, respectively) were used; the diet with 6% of safflower oil (high content of n-6 PUFA linoleic acid, 65.5%; EPA+ DHA content 0.7 + 0.9%) was used as a control. The difference between FO and SchO was established only in the case of plasma triacylglycerol (TAG) level: plasma TAG of the FO-fed rats did not differ from the control rats (p > 0.05),while SchO decreased (p < 0.05) plasma TAG to 46% of the control. On the other hand, FO and SchO decreased (p < 0.05) total plasma cholesterol (TC) in rats in the same extent, to 73% of the control. Regarding the underlying mechanisms for

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    ED - Fyziologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition

  • ISSN

    0931-2439

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    99

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    308-316

  • Kód UT WoS článku

    000351042000015

  • EID výsledku v databázi Scopus