Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of dietary eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid on expression of rat liver genes controlling cholesterol homeostasis and on plasma cholesterol level

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00224199" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00224199 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/133214.pdf" target="_blank" >http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/133214.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of dietary eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid on expression of rat liver genes controlling cholesterol homeostasis and on plasma cholesterol level

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A hypothesis that eicosapentaenoic acid + docosahexaenoic acid (EPA+DHA) lower plasma cholesterol via increased expression of the Insig-1 gene with ensuing decrease of expression of genes coding for 3-hydroxy-3-methyl-glutaryl-CoA reductase (Hmgcr) and low density lipoprotein receptor (Ldlr) was tested in rats fed a diet with 3% of fish oil (FO). Expression of the Insig-1 gene in the liver of the FO-fed rats was 730%(P < 0.05) of the control. However, contrary to the hypothesis, expression of the Hmgcrgene and Ldlr gene was 165% and 210% of the control (P > 0.05). Nevertheless, FO in the diet decreased (P < 0.05) plasma cholesterol of rats by 10% (from 1.19 to 1.07 mmol/l); it was therefore concluded that the cholesterol-lowering effect of EPA+DHA isat least partly based on mechanisms other than tested in the present experiment.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of dietary eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid on expression of rat liver genes controlling cholesterol homeostasis and on plasma cholesterol level

  • Popis výsledku anglicky

    A hypothesis that eicosapentaenoic acid + docosahexaenoic acid (EPA+DHA) lower plasma cholesterol via increased expression of the Insig-1 gene with ensuing decrease of expression of genes coding for 3-hydroxy-3-methyl-glutaryl-CoA reductase (Hmgcr) and low density lipoprotein receptor (Ldlr) was tested in rats fed a diet with 3% of fish oil (FO). Expression of the Insig-1 gene in the liver of the FO-fed rats was 730%(P < 0.05) of the control. However, contrary to the hypothesis, expression of the Hmgcrgene and Ldlr gene was 165% and 210% of the control (P > 0.05). Nevertheless, FO in the diet decreased (P < 0.05) plasma cholesterol of rats by 10% (from 1.19 to 1.07 mmol/l); it was therefore concluded that the cholesterol-lowering effect of EPA+DHA isat least partly based on mechanisms other than tested in the present experiment.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    59

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    391-398

  • Kód UT WoS článku

    344194600001

  • EID výsledku v databázi Scopus