Effect of dietary fish oil on expression of liver genes controlling cholesterol homeostasis: comparison of two animal models
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000147" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000147 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/16:43910214
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2016/mnet_2016_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2016/mnet_2016_full.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of dietary fish oil on expression of liver genes controlling cholesterol homeostasis: comparison of two animal models
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to compare the effect of the fish oil, respectively its main component, eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) on the expression of genes PPAR alpha, SREBP-2, Insig-1, Hmgcr and Ldlr which control cholesterol homeostasis in the liver of rats (Wistar Albino; n = 32) and pigs (Large White x Landrace; n = 32). Rats and pigs were randomly assigned into two groups of 16 animals and fed ten weeks by the diet with either 2.5% of fish oil (group F; source of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid, EPA+DHA) or 2.5% of palm oil (group P; high content of saturated fatty acids; control group). Dietary fish oil relative to palm oil increased PPAR alpha and SREBP-2 gene expression much strongly (P<0.01) in the pig liver in comparison with the rat liver, but expression of Insig-1 and Hmgcr genes in the liver of the F-pigs relative to the expression of these genes in the liver of the P-pigs was substantially lower (P<0.01 and P<0.05, respectively) as compared to rats.
Název v anglickém jazyce
Effect of dietary fish oil on expression of liver genes controlling cholesterol homeostasis: comparison of two animal models
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to compare the effect of the fish oil, respectively its main component, eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) on the expression of genes PPAR alpha, SREBP-2, Insig-1, Hmgcr and Ldlr which control cholesterol homeostasis in the liver of rats (Wistar Albino; n = 32) and pigs (Large White x Landrace; n = 32). Rats and pigs were randomly assigned into two groups of 16 animals and fed ten weeks by the diet with either 2.5% of fish oil (group F; source of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid, EPA+DHA) or 2.5% of palm oil (group P; high content of saturated fatty acids; control group). Dietary fish oil relative to palm oil increased PPAR alpha and SREBP-2 gene expression much strongly (P<0.01) in the pig liver in comparison with the rat liver, but expression of Insig-1 and Hmgcr genes in the liver of the F-pigs relative to the expression of these genes in the liver of the P-pigs was substantially lower (P<0.01 and P<0.05, respectively) as compared to rats.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2016
ISBN
978-80-7509-443-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
841-845
Název nakladatele
Mendelova Univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
9. 11. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
000392968500151