Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The influence of polyunsaturated fatty acids on cholesterol homeostasis

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A43908840" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:43908840 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2013/mnet_2013_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2013/mnet_2013_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The influence of polyunsaturated fatty acids on cholesterol homeostasis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this work was to validate the hypothesis of a positive influence of EPA (eicosapentaenoic acid) and DHA (docosahexaenoic acid) on the proportion of plasmatic lipids. These polyunsaturated fatty acids can decrease the plasma cholesterol due tothe increase in expression of the gene Insig-1 together with the decrease in expression of the genes coding HMG-CoA-R and LDL-R. Hypothesis had been tested on experimental animals (Rattus norvegicus) that were fed with a standard feeding mixture, with the addition of 3 % fish oil (salmon oil). The expression of the gene Insig-1 in animals livers that had been fed with the feed with the additon of salmon oil was 730 % (P < 0.05) compared to the control. However, on the contrary to the hypothesis, the expression of the gene HMG-CoA-R was 165 % (P > 0.05) and the expression of the gene for LDL-R was 210 % (P > 0.05) compared to the control. Nevertheless, it was proved (P < 0.05) that the fish oil used for the diet of the experimental rats

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of polyunsaturated fatty acids on cholesterol homeostasis

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to validate the hypothesis of a positive influence of EPA (eicosapentaenoic acid) and DHA (docosahexaenoic acid) on the proportion of plasmatic lipids. These polyunsaturated fatty acids can decrease the plasma cholesterol due tothe increase in expression of the gene Insig-1 together with the decrease in expression of the genes coding HMG-CoA-R and LDL-R. Hypothesis had been tested on experimental animals (Rattus norvegicus) that were fed with a standard feeding mixture, with the addition of 3 % fish oil (salmon oil). The expression of the gene Insig-1 in animals livers that had been fed with the feed with the additon of salmon oil was 730 % (P < 0.05) compared to the control. However, on the contrary to the hypothesis, the expression of the gene HMG-CoA-R was 165 % (P > 0.05) and the expression of the gene for LDL-R was 210 % (P > 0.05) compared to the control. Nevertheless, it was proved (P < 0.05) that the fish oil used for the diet of the experimental rats

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2013: Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7375-908-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    621-625

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    20. 11. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku

    000366464800107