The influence of polyunsaturated fatty acids on cholesterol homeostasis
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A43908840" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:43908840 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2013/mnet_2013_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2013/mnet_2013_full.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The influence of polyunsaturated fatty acids on cholesterol homeostasis
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this work was to validate the hypothesis of a positive influence of EPA (eicosapentaenoic acid) and DHA (docosahexaenoic acid) on the proportion of plasmatic lipids. These polyunsaturated fatty acids can decrease the plasma cholesterol due tothe increase in expression of the gene Insig-1 together with the decrease in expression of the genes coding HMG-CoA-R and LDL-R. Hypothesis had been tested on experimental animals (Rattus norvegicus) that were fed with a standard feeding mixture, with the addition of 3 % fish oil (salmon oil). The expression of the gene Insig-1 in animals livers that had been fed with the feed with the additon of salmon oil was 730 % (P < 0.05) compared to the control. However, on the contrary to the hypothesis, the expression of the gene HMG-CoA-R was 165 % (P > 0.05) and the expression of the gene for LDL-R was 210 % (P > 0.05) compared to the control. Nevertheless, it was proved (P < 0.05) that the fish oil used for the diet of the experimental rats
Název v anglickém jazyce
The influence of polyunsaturated fatty acids on cholesterol homeostasis
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to validate the hypothesis of a positive influence of EPA (eicosapentaenoic acid) and DHA (docosahexaenoic acid) on the proportion of plasmatic lipids. These polyunsaturated fatty acids can decrease the plasma cholesterol due tothe increase in expression of the gene Insig-1 together with the decrease in expression of the genes coding HMG-CoA-R and LDL-R. Hypothesis had been tested on experimental animals (Rattus norvegicus) that were fed with a standard feeding mixture, with the addition of 3 % fish oil (salmon oil). The expression of the gene Insig-1 in animals livers that had been fed with the feed with the additon of salmon oil was 730 % (P < 0.05) compared to the control. However, on the contrary to the hypothesis, the expression of the gene HMG-CoA-R was 165 % (P > 0.05) and the expression of the gene for LDL-R was 210 % (P > 0.05) compared to the control. Nevertheless, it was proved (P < 0.05) that the fish oil used for the diet of the experimental rats
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2013: Proceedings of International PhD Students Conference
ISBN
978-80-7375-908-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
621-625
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
20. 11. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
000366464800107