Vliv stádia zralosti na podíl listů vojtěšky a vliv silážních aditiv na vlastnosti siláže
Popis výsledku
Jak ukázaly výsledky této práce, byl podíl listů vojtěšky v růstovém stádiu tvorby pupenů průkazně vyšší než ve stádiu kvetení. Silážovaná hmota byla vysoce kvalitní. Lze doporučit silážování ve stádiu těsně před kvetením, kdy je obsah dusíkatých látek jen o 7,5 % nižší, než ve stádiu tvorby pupenů. V tomto stádiu byl obsah vodorozpustných uhlovodíků nejvyšší a obsah dusíkatých látek stále ještě optimální. Výnosy sušiny byly nejvyšší ve stádiu po odkvětu. Ve stádiu zralosti po odkvětu se výnos sušiny zvýšil, ale nutriční hodnota se snížila. Kvalitu vojtěškové siláže zlepšila všechna aditiva. Všechny ošetřené siláže měly vyšší obsah kyseliny mléčné. Přídavek silážního inokulantu s Lactobacillus buchneri zvýšilo množství kyseliny octové v siláži. Aditivasnížila intenzitu proteolýzy.
Klíčová slova
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of the stage of maturity on the leaf percentage of lucerne and the effect of additives on silage characteristics
Popis výsledku v původním jazyce
As the results of this study indicated, the leaf percentage of lucerne at the growth stage of small buds was significantly higher than in the growth stage of bloom. The harvested mass was of higher quality. It can be recommended to ensile lucerne at thematurity stage of large buds. At this stage, the crude protein content was only about 7.5 % lower than at the small buds stage and at this stage the WSC content was highest and the crude protein content was still optimal. The yields of dry matter were highest at the maturity stage after bloom. At the stage of maturity after bloom, the dry matter yield was increased but the nutritive value was reduced. All the additives improved the quality of lucerne silage. All treated silages contained higher amountsof lactic acid. The addition of the inoculant with Lactobacillus buchneri improved acetic acid in the silage. The additives decreased the intensity of proteolysis process.
Název v anglickém jazyce
Effect of the stage of maturity on the leaf percentage of lucerne and the effect of additives on silage characteristics
Popis výsledku anglicky
As the results of this study indicated, the leaf percentage of lucerne at the growth stage of small buds was significantly higher than in the growth stage of bloom. The harvested mass was of higher quality. It can be recommended to ensile lucerne at thematurity stage of large buds. At this stage, the crude protein content was only about 7.5 % lower than at the small buds stage and at this stage the WSC content was highest and the crude protein content was still optimal. The yields of dry matter were highest at the maturity stage after bloom. At the stage of maturity after bloom, the dry matter yield was increased but the nutritive value was reduced. All the additives improved the quality of lucerne silage. All treated silages contained higher amountsof lactic acid. The addition of the inoculant with Lactobacillus buchneri improved acetic acid in the silage. The additives decreased the intensity of proteolysis process.
Klasifikace
Druh
Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
53
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000259344900003
EID výsledku v databázi Scopus
—
Druh výsledku
Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP
GH - Výživa hospodářských zvířat
Rok uplatnění
2008