Obsah aminokyselin a střevní stravitelnost vojtěšky u přežvýkavců v závislosti na růstovém stádiu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F08%3A25129" target="_blank" >RIV/60460709:41210/08:25129 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027014:_____/08:#0000906
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Amino acid contents and intestinal digestibility of lucerne in ruminants as influenced by growth stage
Popis výsledku v původním jazyce
Lucerne (Medicago sativa L. var. Palava), harvested at four successive dates over a 30-day period, was evaluated for chemical composition (dry matter, organic matter, crude protein, ether extract, crude fibre, nitrogen-free extract, neutral detergent fibre, acid detergent fibre, acid detergent lignin), amino acid contents and intestinal digestibility in dairy cows. Dry matter (r = 0.78), organic matter (r = 0.95), crude fibre (r = 0.91), neutral detergent fibre (r = 0.94), acid detergent fibre (r = 0.79) and acid detergent lignin (r = 0.48) presented positive linear correlation coefficients (r) with growth stage, whereas crude protein (r = ?0.96), ether extract (r = ?0.86) and nitrogen-free extract (r = ?0.70) showed negative relationships. Total essential amino acid content decreased (r = ?0.94) from 84.1 to 55.3 g/kg of dry matter with maturity, with r-values higher than ?0.90 obtained between growth stage and contents of lysine, methionine, threonine and valine. With the exception o
Název v anglickém jazyce
Amino acid contents and intestinal digestibility of lucerne in ruminants as influenced by growth stage
Popis výsledku anglicky
Lucerne (Medicago sativa L. var. Palava), harvested at four successive dates over a 30-day period, was evaluated for chemical composition (dry matter, organic matter, crude protein, ether extract, crude fibre, nitrogen-free extract, neutral detergent fibre, acid detergent fibre, acid detergent lignin), amino acid contents and intestinal digestibility in dairy cows. Dry matter (r = 0.78), organic matter (r = 0.95), crude fibre (r = 0.91), neutral detergent fibre (r = 0.94), acid detergent fibre (r = 0.79) and acid detergent lignin (r = 0.48) presented positive linear correlation coefficients (r) with growth stage, whereas crude protein (r = ?0.96), ether extract (r = ?0.86) and nitrogen-free extract (r = ?0.70) showed negative relationships. Total essential amino acid content decreased (r = ?0.94) from 84.1 to 55.3 g/kg of dry matter with maturity, with r-values higher than ?0.90 obtained between growth stage and contents of lysine, methionine, threonine and valine. With the exception o
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B44037" target="_blank" >1B44037: Kontrola procesu zvýšení kvality mléka a mléčných výrobků dotací chráněných esenciálních aminokyselin.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
53
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—