Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Faktory ovlivňující emise plynů z chovů hospodářských zvířat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F09%3A%230001129" target="_blank" >RIV/00027014:_____/09:#0001129 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Faktory ovlivňující emise plynů z chovů hospodářských zvířat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Na 4 dlouhodobých měřeních (cca 1 rok) emise amoniaku jsou demonstrovány rozsahy měření dle teplot s rozpětím 20 K u skotu a cca 10 K u výkrmu prasat. Zjištěná minima a maxima hodnot emise měly u dojnic rozpětí 1 : 1,64 (10,194 - 16,668 kg/ks/rok) a u býků ve výkrmu 1: 1,89 (6,386-12,07), zatímco u prasat vge výkrmu pouze 1:1,13 (2,316-2,587). V dalším dlouholetém sledování byla zjištěna závislost emise amoniaku na hmotnosti prasat. Bylo dosaženo rozpětí od zástavu do do porážky 1:1,66 (1,750-3,912). Standardisaci měření emise plynů negativně ovlivňují i dietetické defekty. Na 3 příkladech je prezentován na emise amoniaku, ale i dalších plynech. Byla zvýšena emise amoniaku o 177,8 %, o 86 % a v posledním případě amoniaku o 17,4, metan o 104,5 a oxidu uhličitého o 90,7 %

  • Název v anglickém jazyce

    Factors affecting gass emissions from livestock farming

  • Popis výsledku anglicky

    Measuring ranges according to the temperature of 20 K in cattle and c.10 K in pig fattening are demonstrated on 4 longterm measurements of ammonia emission (c.1 year). Detecting minimum and maximum values of emissions had the rang of 1:1.64 (10.19-16.67kg/head/year) in dairy cows and the range of 1:1.89 (6.39-12.07) in fattening buls, while in pig fattening it was only 1:1,13 (2.32-2.59). The dependence of ammonia emission on the weght of fattening pigs was detected during the next long time monitoring. Emission range of 1:1.66 (1.75-2.91) was achieved during the time from the start of fattening to the slaughter. Standardization of gas emission measurement is affected negatively also by the dietetic defects. Using 3 axamples the effect of this is presented mainly in ammonia emission but also in other gases. Ammonia emission was increased by 177.8 %, by 86 % and in 3rd case by 17.4 % in ammonia by 104.5 % in methane and by 90.7 % in CO2.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH72134" target="_blank" >QH72134: Výzkum základních environmentálních aspektů v chovech hospodářských zvířat z hlediska skleníkových plynů, pachu, prachu a hluku, podporujících welfare zvířat a tvorbu BAT</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Aktuální otázky bioklimatologie zvířat 2009

  • ISBN

    978-80-7403-025-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    10. 12. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku