Vliv anorganického a organického zdroje selenu v kombinaci s odstupňovaným přídavkem vitaminu E na obsah selenu, vitamínů E a A a cholesterolu ve vejcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F10%3A%230001244" target="_blank" >RIV/00027014:_____/10:#0001244 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv anorganického a organického zdroje selenu v kombinaci s odstupňovaným přídavkem vitaminu E na obsah selenu, vitamínů E a A a cholesterolu ve vejcích
Popis výsledku v původním jazyce
Pokus byl realizován se 330 nosnicemi ISA Brown, které byly rozděleny do 11 skupin se 3 opakováními v každě skupině. Do pokusných krmných směsí bylo přidáno 0,3 mg selenu ve formě selenomethioninu (SM) nebo seleničitanu sodného (SS). Současně byl do směsí dodán vytamín E (E) v množství od 0 do 625 mg/kg. Přídavek selenu, především SM, zvýšil koncentraci Se ve žloutku a bílku. Ve vejcích byl zaznamenán lineární růst E podle jeho obsahu v krmných směsích. Selenomethionin průkazně zvýšil E ve žloutku. Obsah cholesterolu byl ve vejcích sníšen u skupiny, která byla krmena směsí obsahující 119 mg ? tokoferolu a SM. Vliv E na pokles TBARS byl poměrně nízký.
Název v anglickém jazyce
The effect of inorganic and organic selenium sources in combination with graded vitamin E supplement on selenium, vitamins E and A and cholesterol content in eggs
Popis výsledku anglicky
The experiment was realized with 330 ISA Brown laying hens divided into 11 treatments with 3 replicates in each treatment. Selenomethionine (SM) or selenite (SS) was used as a dietary supplement of 0.3 mg selenium (Se) in experimental treatments. VitaminE (E) was added simultaneously in graded amount from 0 to 625 mg/kg. Selenium supplement, especially SM, increased Se concentration in egg yolk and albumen. Linear growth of E in accordance with its dietary content was recorded in eggs. Selenomethioninesignificantly increased E in yolk. Cholesterol in eggs was reduced at 119 mg of ?-tocopherol and SM in diet. The effect of E on decline of TBARS forming was relatively small.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů