Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv anorganického a organického zdroje selenu v kombinaci s odstupňovaným přídavkem vitaminu E na obsah selenu, vitamínů E a A a cholesterolu ve vejcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F10%3A%230001244" target="_blank" >RIV/00027014:_____/10:#0001244 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv anorganického a organického zdroje selenu v kombinaci s odstupňovaným přídavkem vitaminu E na obsah selenu, vitamínů E a A a cholesterolu ve vejcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pokus byl realizován se 330 nosnicemi ISA Brown, které byly rozděleny do 11 skupin se 3 opakováními v každě skupině. Do pokusných krmných směsí bylo přidáno 0,3 mg selenu ve formě selenomethioninu (SM) nebo seleničitanu sodného (SS). Současně byl do směsí dodán vytamín E (E) v množství od 0 do 625 mg/kg. Přídavek selenu, především SM, zvýšil koncentraci Se ve žloutku a bílku. Ve vejcích byl zaznamenán lineární růst E podle jeho obsahu v krmných směsích. Selenomethionin průkazně zvýšil E ve žloutku. Obsah cholesterolu byl ve vejcích sníšen u skupiny, která byla krmena směsí obsahující 119 mg ? tokoferolu a SM. Vliv E na pokles TBARS byl poměrně nízký.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of inorganic and organic selenium sources in combination with graded vitamin E supplement on selenium, vitamins E and A and cholesterol content in eggs

  • Popis výsledku anglicky

    The experiment was realized with 330 ISA Brown laying hens divided into 11 treatments with 3 replicates in each treatment. Selenomethionine (SM) or selenite (SS) was used as a dietary supplement of 0.3 mg selenium (Se) in experimental treatments. VitaminE (E) was added simultaneously in graded amount from 0 to 625 mg/kg. Selenium supplement, especially SM, increased Se concentration in egg yolk and albumen. Linear growth of E in accordance with its dietary content was recorded in eggs. Selenomethioninesignificantly increased E in yolk. Cholesterol in eggs was reduced at 119 mg of ?-tocopherol and SM in diet. The effect of E on decline of TBARS forming was relatively small.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů