Přídavek selenu do krmiva zvyšuje obsah vitaminu E ve vaječném žloutku a v kuřecím mase
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F08%3A%230000841" target="_blank" >RIV/00027014:_____/08:#0000841 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Dietary selenium increases vitamin E contents of egg yolk and chicken me
Popis výsledku v původním jazyce
The influence of different forms of dietary selenium (Se) on vitamin E (alpha-tocopherol) and Se contents of egg yolk and chicken meat was investigated. Dietary Se supplementation increased the alpha-tocopherol content of egg yolks from 297 mg/kg dry matter in treatment without supplementation to 311 mg/kg when selenium was supplemented as selenite and to 370-375 mg/kg when organic supplements were used. The Se and vitamin E contents of breast and thigh meat in broilers were significantly increased by organic dietary Se supplementation. The inclusion of organic dietary Se sources in the diets of laying hens and broilers would enhance the nutritional value (vitamin E and Se contents) of products (eggs and meat) for human consumption.
Název v anglickém jazyce
Dietary selenium increases vitamin E contents of egg yolk and chicken me
Popis výsledku anglicky
The influence of different forms of dietary selenium (Se) on vitamin E (alpha-tocopherol) and Se contents of egg yolk and chicken meat was investigated. Dietary Se supplementation increased the alpha-tocopherol content of egg yolks from 297 mg/kg dry matter in treatment without supplementation to 311 mg/kg when selenium was supplemented as selenite and to 370-375 mg/kg when organic supplements were used. The Se and vitamin E contents of breast and thigh meat in broilers were significantly increased by organic dietary Se supplementation. The inclusion of organic dietary Se sources in the diets of laying hens and broilers would enhance the nutritional value (vitamin E and Se contents) of products (eggs and meat) for human consumption.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
British Poultry Science
ISSN
0007-1668
e-ISSN
—
Svazek periodika
49
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000258450400014
EID výsledku v databázi Scopus
—