Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv přídavku selenu do krmné směsi na oxidaci lipidů a obsah selenu a vitaminu E v mase brojlerových kuřat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F08%3A%230000825" target="_blank" >RIV/00027014:_____/08:#0000825 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of dietary selenium on lipid oxidation, selenium and vitamin E content in the meat of broiler chickens

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Selenium (Se) plays an important role in the regulation of various metabolic processes in the body, being an integral part of selenoproteins. Organic Se in the form of selenomethionine is a predominant form of this element in feed ingredients. Therefore,the digestive system of animals has been adapted to this form of Se. However, selenite is a common form of Se used in diets. There is little information available on the effects of Se supplementation on lipid oxidation in broiler chicks. Thus, the objectives of the experiment were to compare the effect of dietary sodium selenite and selenomethionine on selenium and alpha-tocopherol (vitamin E) concentration in breast meat and oxidative stability of meat in broilers. From this study, it can be concludedthat dietary selenomethionine supplementation was more effective than inorganic Se. Further, selenomethionine is capable of simultaneously increasing the Se and vitamin E contents of broiler meat and can prevent the oxidation of product

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of dietary selenium on lipid oxidation, selenium and vitamin E content in the meat of broiler chickens

  • Popis výsledku anglicky

    Selenium (Se) plays an important role in the regulation of various metabolic processes in the body, being an integral part of selenoproteins. Organic Se in the form of selenomethionine is a predominant form of this element in feed ingredients. Therefore,the digestive system of animals has been adapted to this form of Se. However, selenite is a common form of Se used in diets. There is little information available on the effects of Se supplementation on lipid oxidation in broiler chicks. Thus, the objectives of the experiment were to compare the effect of dietary sodium selenite and selenomethionine on selenium and alpha-tocopherol (vitamin E) concentration in breast meat and oxidative stability of meat in broilers. From this study, it can be concludedthat dietary selenomethionine supplementation was more effective than inorganic Se. Further, selenomethionine is capable of simultaneously increasing the Se and vitamin E contents of broiler meat and can prevent the oxidation of product

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    53

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000258302400005

  • EID výsledku v databázi Scopus