Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of dietary vitamin C and selenium, alone and in combination, on the composition and oxidative stability of meat of broilers

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F12%3A%230001564" target="_blank" >RIV/00027014:_____/12:#0001564 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12001.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12001.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.07.103" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2011.07.103</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of dietary vitamin C and selenium, alone and in combination, on the composition and oxidative stability of meat of broilers

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Information on the combined effect of dietary vitamin C and Se on the composition and oxidative stability of meat of broilers is not available in the literature. In the present experiment, male broiler chickens were fed a maize-wheat-soya diet supplemented with vitamin C at 280 and 560 mg/kg of diet, and Se (sodium selenite or selenised yeast; Se) at 0.3 mg/kg for 5 weeks. After slaughter, samples of thigh meat were analysed. The supplementation of diets with vitamin C or Se increased the protein concentration of the meat at the expense of fat. Vitamin C supplementation increased the vitamin C content of the meat in a dose-dependent manner and decreased the vitamin A concentration in the meat of broilers fed diets with sodium selenite or without a Se supplement. In the meat of the broilers that were fed these diets, the vitamin C decreased the lipid oxidation in meat that was stored for 5 days. No sparing effect of vitamin C was apparent on the amount of vitamin E in the meat. Selenise

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of dietary vitamin C and selenium, alone and in combination, on the composition and oxidative stability of meat of broilers

  • Popis výsledku anglicky

    Information on the combined effect of dietary vitamin C and Se on the composition and oxidative stability of meat of broilers is not available in the literature. In the present experiment, male broiler chickens were fed a maize-wheat-soya diet supplemented with vitamin C at 280 and 560 mg/kg of diet, and Se (sodium selenite or selenised yeast; Se) at 0.3 mg/kg for 5 weeks. After slaughter, samples of thigh meat were analysed. The supplementation of diets with vitamin C or Se increased the protein concentration of the meat at the expense of fat. Vitamin C supplementation increased the vitamin C content of the meat in a dose-dependent manner and decreased the vitamin A concentration in the meat of broilers fed diets with sodium selenite or without a Se supplement. In the meat of the broilers that were fed these diets, the vitamin C decreased the lipid oxidation in meat that was stored for 5 days. No sparing effect of vitamin C was apparent on the amount of vitamin E in the meat. Selenise

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    130

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    660-664

  • Kód UT WoS článku

    000296039400028

  • EID výsledku v databázi Scopus