Vliv dietárního zdroje selenu na růst, obsah selenu v prsní svalovině, aktivitu glutathion peroxidázy a oxidační stabilitu masa brojlerových kuřat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F08%3A24916" target="_blank" >RIV/60460709:41210/08:24916 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027014:_____/08:#0000817
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of dietary selenium sources on, growth performance, breast muscle selenium, glutathione peroxidase activity and oxidative stability in broilers
Popis výsledku v původním jazyce
This study examined the effects of supplementation of dietary sodium selenite and sodium enriched alga Chlorella on growth performance, selenium concentration in breast meat and excreta, activity of glutathione peroxidase in meat, and oxidative stabilityof meat in broilers. Sexed broiler cockerels Ross 308 were allotted to 3 dietary treatments, each comprising 100 chickens. The basal diet was supplemented with 0 (control) or 0.3 mg/kg Se from sodium selenite (SS) or Se-Chlorella (SCH). Dietary, supplementation with SCH increased (P < 0.05) body weight. The breast muscle Se concentration was increased (P < 0.05) by SCH (0.70 mg/kg DM; 0.36 mg/kg DM in control) supplementation, but not (P > 0.05) by SS (0.49 mg/kg DM) supplementation. The concentrationof Se in excreta was highest in the SS group. The activity of GSH-Px in breast meat was significant P < 0.05) in all treatments (0.16 U/g in control, 0.30 U/g in SS and 0.23 U/g in SCH group). The inclusion of SCH in the diet enhanced the
Název v anglickém jazyce
Effect of dietary selenium sources on, growth performance, breast muscle selenium, glutathione peroxidase activity and oxidative stability in broilers
Popis výsledku anglicky
This study examined the effects of supplementation of dietary sodium selenite and sodium enriched alga Chlorella on growth performance, selenium concentration in breast meat and excreta, activity of glutathione peroxidase in meat, and oxidative stabilityof meat in broilers. Sexed broiler cockerels Ross 308 were allotted to 3 dietary treatments, each comprising 100 chickens. The basal diet was supplemented with 0 (control) or 0.3 mg/kg Se from sodium selenite (SS) or Se-Chlorella (SCH). Dietary, supplementation with SCH increased (P < 0.05) body weight. The breast muscle Se concentration was increased (P < 0.05) by SCH (0.70 mg/kg DM; 0.36 mg/kg DM in control) supplementation, but not (P > 0.05) by SS (0.49 mg/kg DM) supplementation. The concentrationof Se in excreta was highest in the SS group. The activity of GSH-Px in breast meat was significant P < 0.05) in all treatments (0.16 U/g in control, 0.30 U/g in SS and 0.23 U/g in SCH group). The inclusion of SCH in the diet enhanced the
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
6
Číslo periodika v rámci svazku
53
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—