Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of dietary selenium sources and levels on performance, selenium content in muscle and glutathione peroxidase activity in broiler chickens

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F10%3A%230001305" target="_blank" >RIV/00027014:_____/10:#0001305 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/10:47838

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of dietary selenium sources and levels on performance, selenium content in muscle and glutathione peroxidase activity in broiler chickens

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The study examined the effect of dietary supplements of sodium selenite (SS), selenium-enriched yeast and selenium-enriched alga Chlorella (SCH) on growth traits, carcass analysis, selenium (Se) content in breast meat, glutathione peroxidase (GSH-Px) activity in breast and thigh meat and liver of chickens. Chickens were fed a diet supplemented with 0 (control), 0.15 or 0.30 mg of Se/kg. Selenium addition influenced body weight at 21 and 35 days of age. The Se content in breast muscle was increased by both the lower and higher Se concentration in the form of SP (0.6 and 0.85 mg/kg dry matter) and SCH (0.6 and 0.82 mg/kg dry matter) in comparison with the control (0.31 mg/kg dry matter). A significant increase was ascertained even in SS treatments, but no significant differences were found between both levels. The Se source and level, including SS, significantly influenced the GSH-Px activity in breast and thigh meat.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of dietary selenium sources and levels on performance, selenium content in muscle and glutathione peroxidase activity in broiler chickens

  • Popis výsledku anglicky

    The study examined the effect of dietary supplements of sodium selenite (SS), selenium-enriched yeast and selenium-enriched alga Chlorella (SCH) on growth traits, carcass analysis, selenium (Se) content in breast meat, glutathione peroxidase (GSH-Px) activity in breast and thigh meat and liver of chickens. Chickens were fed a diet supplemented with 0 (control), 0.15 or 0.30 mg of Se/kg. Selenium addition influenced body weight at 21 and 35 days of age. The Se content in breast muscle was increased by both the lower and higher Se concentration in the form of SP (0.6 and 0.85 mg/kg dry matter) and SCH (0.6 and 0.82 mg/kg dry matter) in comparison with the control (0.31 mg/kg dry matter). A significant increase was ascertained even in SS treatments, but no significant differences were found between both levels. The Se source and level, including SS, significantly influenced the GSH-Px activity in breast and thigh meat.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    55

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000285691000006

  • EID výsledku v databázi Scopus