Vliv selenu na jatečný rozbor a oxidační stabilitu masa kuřat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F10%3A19428" target="_blank" >RIV/60460709:41210/10:19428 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv selenu na jatečný rozbor a oxidační stabilitu masa kuřat
Popis výsledku v původním jazyce
Byl studován vliv přídavků selenu na růst, konverzi krmiva, úhyn, jatečný rozbor a oxidační stabilitu masa brojlerových kohoutků Ross 308. Pokus byl proveden na 420 brojlerových kuřatech náhodně rozdělených do 4 skupin. Krmná směs byla doplněna 0 (kontrola) nebo 0,3 mg/kg Se ve formě seleničitanu sodného (SS), Sel-Plexu nebo selenem obohacené řasy Chlorelly (SCH). Kuřata byla poražena ve 35 dnech věku. Doplněk selenu ovlivnil živou hmotnost ve věku 21 dnů, ale ve věku 35 dnů již ovlivněna nebyla (min. 2066 g pro Sel-Plex, max. 2116 g pro SCH). Doplněk selenu ovlivnil jatečně opracovaný trup (min. 1341 g pro Sel-Plex, max. 1420 g pro kontrolu). Se doplňek ovlivnil hmotnost jater, srdce a jatečnou výtěžnost. Doplněk selenu v KS nezvýšil oxidační stabilitu masa.
Název v anglickém jazyce
The effect of selenium on carcass composition and oxidative stability of chicken meat
Popis výsledku anglicky
The effect of dietary supplementation of selenium on growth performance, feed conversion, mortality, carcass composition and oxidative stability of meat in broiler cockerels Ross 308 was studies. The experiment was conducted on 420 broiler cockerels randomly dividend into 4 groups. The basal diet was supplemented with 0 (control) or 0.3 mg/kg Se from Sodium selenite (SS), Sel-Plex or Se-enryched alga Chlorella (SCH). The broiler chickens were slaughtered at 35 days of age. Selenium supplement caused significant differences in live weight at 21 days of age but at 35 days of age did not increase live weight (min. 2066 g for Sel-Plex; max. 2116 g for SCH). Carcass weight was significantly affected by supplements (min. 1341 g for Sel-Plex, max. 1420 g forcontrol). Se supplements significantly affected the liver weight, hearts and dressing percentage. The inclusion of selenium in the diet did not enhance the oxidative stability of meat.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—