Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv přídavku vitaminu C a selenu na kvalitu kuřecího masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F11%3A%230001542" target="_blank" >RIV/00027014:_____/11:#0001542 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11180.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11180.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv přídavku vitaminu C a selenu na kvalitu kuřecího masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byly hodnoceny vlivy vitaminu C (0, 280 a 560 mg/kg krmné směsi) a selenu (bez selenu, seleničitan sodný nebo selenizované kvasnice; Se) o obsahu 0,3 mg/kg na složení a stabilitu stehenního svalstva brojlerů. Průkazná interakce vitaminu C a Se byla zjištěna u obsahu dusíkatých látek (P = 0,013), tuku (P = 0,006) a selenu (P < 0,001). Suplementace diety vitaminem C nebo Se zvýšilo obsah bílkovin v mase na úkor tuku. Selenizované kvasnice byly účinnější v obohacení masa selenem než seleničitan. Přídavek vitaminu C snížil (P = 0,002) koncentraci vitaminu A v mase brojlerů krmených dietou se seleničitanem sodným nebo bez přídavku Se. Obohacení diet vitaminem C v kombinaci se Se průkazně (P = 0,018) snížilo oxidaci lipidů v mase, které bylo skladováno 5 dní.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of dietary vitamin C and selenium supplementation on quality of chicken meat

  • Popis výsledku anglicky

    The effects of vitamin C (0, 280 and 560 mg/kg of diet) and selenium (without, sodium selenite or selenised yeast; Se) at 0.3 mg/kg on the composition and lipid stability of thigh meat were evaluated in broilers. Significant interaction of vitamin C andSe was ascertained in crude protein (P = 0.013), fat (P = 0.006) and selenium content (P < 0.001). The supplementation increased the protein concentration in meat at the expense of fat. Selenised yeast was more effective in the enrichment of meat with Sethan selenite was. Vitamin C supplementation decreased (P = 0.002) the vitamin A concentration in the meat of broilers fed diets with sodium selenite or without a Se supplement. Supplementation of the diets with vitamin C in combination with Se significantly (P = 0.018) decreased the lipid oxidation in meat that was stored for 5 days.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů