Stabilita kukuřičného zrna silážovaného s chemickými aditivy a bez nich
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F10%3A%230001369" target="_blank" >RIV/00027014:_____/10:#0001369 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/10258.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/10258.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stabilita kukuřičného zrna silážovaného s chemickými aditivy a bez nich
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo stanovení vlivu chemické konzervace na fermentační ukazatele, nutriční hodnotu a aerobní stabilitu siláže šrotu vlhkého kukuřičného zrna. Hrubě pomleté kukuřičné zrno bylo silážováno do skleněných laboratorních nádob. Po ukončení fermentace byly nádoby otevřeny, část hmoty byla podrobena chemickým analýzám a část byly uložena do speciálních boxů, izolovaných od okolního prostředí 10 cm vrstvou polystyrénu. Po 24, 48 a 72 hodinách byly siláže předány k chemickým analýzám. Teploty byly měřeny ještě po 168 hodinách, tedy sedmý den po zasilážování. Kontrolní siláž vlhkého kukuřičného zrna bez konzervantu byla stabilní zhruba 48 hodin, pak se začala rychle kazit (teplota stoupla z 19oC na 30,5oC, pH z 5,0 na 5,9, kyselost vodního výluhu KVVklesla ze 774 na 471 g/kg). Siláže konzervované chemickými přípravky v dávce 3 a 6 litrů na tunu řezanky byly na vzduchu stabilní po celé 4 dny sledování. Krmivo je vhodné i pro výživu prasat.
Název v anglickém jazyce
Stability of maize grain ensiled with and without chemical additives
Popis výsledku anglicky
The goal of the work was to determine the influence of chemical preservation on fermentation indicators, nutritional value and aerobic stability of silage of wet maize grain with about 66.5% of the dry matter. The coarsely ground maize grain was ensiledin glass laboratory vessels. After the end of fermentation the vessels were opened, a part of the mass was subject to chemical analyses and a part was stored in special boxes isolated from surrounding environment by a 10 cm layer of polystyrene. After 24, 48 and 72 hours the silages were passed to chemical analyses. The temperatures were measured also after 168 hours, i.e. the seventh day after the start of ensilaging. The control silage of wet maize grain without preservative was stable for about 48 hours, than it started decaying quickly (the temperature rose from 19°C to 30.5°C, pH from 5.0 to 5.9, acidity of water extract KVV dropped from 774 to 471 g/kg). The silages preserved by chemical preparations in doses of 3 and 6 litres per
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A240" target="_blank" >QI91A240: Faktory ovlivňující nutriční hodnotu kukuřičných hybridů a kukuřičných siláží</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů