Stravitelnost klasických a BMR hybridů kukuřice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F11%3A%230001388" target="_blank" >RIV/00027014:_____/11:#0001388 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11023.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stravitelnost klasických a BMR hybridů kukuřice
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo porovnat rozdíly ve stravitelnosti nízkoligninových (BMR) hybridů kukuřice a hybridů kukuřice klasických s běžným obsahem ligninu, při použití metod in vitro (na přístrojích NIRS) a in sacco. Mezi BMR hybridy a ostatními byly zjištěny statisticky průkazné rozdíly (P<0,05) v obsahu škrobu (20,6 vs 24,6 % suš.), stravitelnosti organické hmoty (76,3 vs 71,0 %) a stravitelnosti neutrálně detergentní vlákniny NDF (61,3 vs 50,3 %). Statisticky významné rozdíly (P<0,05) byly zjištěny také mezianalýzami na přístrojích NIRS a analýzami metodou in sacco. Korelační koeficienty mezi metodami stanovení byly vysoké (0,69 ? 0,95).
Název v anglickém jazyce
The digestibility of conventional and low-lignin Brown midrib (BMR) corn hybrids
Popis výsledku anglicky
The aim was to compare the differences in digestibility of low-lignin Brown midrib (BMR) corn hybrids and corn hybrids with conventional content of lignin, using in vitro methods (NIRS) and in sacco. Statistically significant differences (P<0,05) were found between the BMR and conventional hybrids in starch contents (20,6 vs 24,6 % DM), digestibility of organic matter (76,3 vs 71,0 %) and digestibility of neutral detergent fibre NDF (61,3 vs 50,3 %). Significant (P<0,05) differences were found also between analyses on NIRS device and in sacco analyses, but with high correlation coefficient (0,69 ?0,95 %) between methods.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A240" target="_blank" >QI91A240: Faktory ovlivňující nutriční hodnotu kukuřičných hybridů a kukuřičných siláží</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
14-16
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—